En Boeing 747-400 fra British Airways. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

British Airways sender Boeing 747 på pension

Som følge af coronakrisen vælger British Airways at sende hele flåden af Boeing 747 på pension. Det sker fire år før planlagt.

Endnu et flyselskab tager afsked med de ikoniske Boeing 747.

British Airways – verdens største operatør af jumbojetten – vil med øjeblikkelig virkning pensionere samtlige Boeing 747 som konsekvens af den verserende coronapandemi. British Airways har i 50 år anvendt dobbeltdækkerflyet, der også kaldes ”Queen of the Skies”.

Det var oprindeligt planen, at Boeing 747-flyene hos British Airways først skulle pensioneres i 2024, men den lave efterspørgsel på flyrejser gør, at de højst sandsynligt ikke vil komme til at flyve kommercielt for British Airways igen.

”Det er med stor sorg, at vi kan bekræfte, at vi foreslår at trække hele vores 747-flåde tilbage med øjeblikkelig virkning,” lyder det fra British Airways i en erklæring ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I april 1970 modtog BOAC – det oprindelige navn af British Airways – en Boeing 747-100, der er den første model af flyet. I 1999 fik det britiske flyselskab leveret sin sidste nye jumbojet, en Boeing 747-400. Selskabet råder over i alt 30 Boeing 747-400, og flyenes gennemsnitsalder er 23 år.

Jumbojet-piloter mister jobbet
Boeing 747 ændrede måden at rejse på i 1970’erne, men de senere år er flyet blevet overhalet af moderne tomotorede langdistancefly, der reducerer forbruget af brændstof.

”Mens flyene altid vil have en særlig plads i vores hjerte, når vi går ind i fremtiden, opererer vi flere flyvninger på moderne, brændstofeffektive fly som vores nye A350 og 787,” forklarer British Airways.

IAG-selskabet kæmper som mange andre flyselskaber i øjeblikket med at overleve coronakrisen. British Airways har meddelt, at det er nødvendigt at afskedige op til 12.000 ansatte, eller hvad der svarer til cirka 28 procent af den samlede arbejdsstyrke.

British Airways skal angiveligt have indgået en aftale med sine piloter om, at 300 skal afskediges, mens yderligere 300 kommer i en pulje, hvorfra de kan få jobbet tilbage efter flyselskabets behov. De piloter, der risikerer fyring, er især styrmænd på Boeing 747.

British Airways er ikke det første flyselskab, der under coronakrisen annoncerer en pension af Boeing 747. Tidligere har både Virgin Atlantic og Qantas meddelt det samme.

 

Relaterede artikler:

Historisk Boeing 747 vækker opsigt i Heathrow

British Airways fuldfører retro-kvartet

Sidste British Airways B747-flyvning i 2024