Gert Foged Brask (privatfoto)

Broget baggrund hos Greenland Express-frontfigur

En mistanke om dokumentfalsk samt tvangsopløste og konkursramte selskaber i flere lande er en del af CV´et for frontfiguren bag det nyetablerede virtuelle flyselskab Greenland Express.

Om otte uger forventes det, at et nyt virtuelt flyselskab med navnet Greenland Express skal gå i luften med ruter mellem Grønland og Danmark. Bag projektet står iværksætteren Gert Foged Brask, der fra sit parcelhus i Lystrup udenfor Aarhus skal være med til at styre det nye selskab, der med forventet 50 ansatte vil tilbyde passagerflyvning til København og Aalborg.

Den 47-årige Gert Foged Brask er en foretagsom mand. Fra adressen i Lystrup driver han i dag selskabet Canada House Group ApS, der oprindeligt var specialiseret i salg af træhuse. Nu handler det i stedet om luftfart, og virksomheden har fået tilføjet binavnene North Air Cargo, Greenland Express, North Greenland Air, North Air Charter samt Wow Greenland.

Men noget tyder på, at det nye grønlandske flyselskab skal drives af et selskab med hjemsted i London. Den 5. december sidste år registreredes nemlig Greenland Express Limited med adresse hos Delta Capita Limited, derer et finansielt konsulentfirma. Der er ikke anmeldt nogen kapital i selskabet, men blot at ejerskabet er fordelt på 100 aktier, hvoraf Gert Foged Brask har en andel på 15 procent.

Hidtil har det dog ikke været nogen succes for den grønlandskfødte Gert Foged Brask at drive forretning. Bag sig har han stribevis af virksomheder, der er blevet tvangsopløst eller er gået konkurs.

I juni 2011 blev selskabet Canada Huse ApS opløst efter konkurs og blot fem måneder senere skete det samme for Canadahus ApS. Begge selskaber med adresse i Lystrup, hvorfra Gert Foged Brask i dag driver Canada House Group ApS. Tidligere drev Gert Foged Brask selskabet Greenland Garnet ApS med hjemsted i Nuuk. Dette selskab blev likvideret i 2003. Nogenlunde samme skæbne ramte firmaet ACI ApS – Candy Express, der blev drevet fra en adresse i Langå. Denne virksomhed blev tvangsopløst i juni 2000 på begæring af Erhvervsstyrelsen, da der ikke var indsendt regnskaber.

Endnu et selskab, hvori navnet Canada indgår, er Canadahuse-Canadaholding-Brask.com. Firmaet er fra august 2005 og er i dag inaktiv ifølge Erhvervsstyrelsen.

Også i udlandet er der forliste selskaber i slipstrømmen på Gert Foged Brasks aktiviteter. I England var KTH Communications Limited drevet af Gert Brask fra marts 2004 frem til 3. januar 2006, hvor selskabet blev tvangsopløst. Det samme var tilfældet med britiske Investordating Limited, hvor Gert Brask var direktør fra juni 2007 frem til tvangsopløsningen den 20. oktober 2009.

Mistænkt for dokumentfalsk
Allerede som ung fisker var Gert Foged Brask indblandet i en sag om dokumentfalsk. Det skete tilbage i 1993, hvor Brask ifølge det daværende Grønlandsposten (nu Sermitsiaq) forgæves havde ansøgt hjemmestyret om støtte til bygning af et langliniefartøj.

Afslaget fik han ifølge Grønlandsposten i et brev fra hjemmestyret, og dette skulle have været grundlag for et falsum, hvor brevhovedet angiveligt blev brugt til at fabrikere en skrivelse til det norske værft Brdr. Hukkelberg i Aukra, hvor fartøjet skulle bygges. I skrivelsen fremgik det ifølge Grønlandsposten, at hjemmestyret stod bag lån, garantier og støtte til den unge fisker. Brevet var forsynet med en underskrift fra den tidligere landsstyreformand Lars Emil Johansen. Problemet var bare, at Gert Foged Brask angiveligt selv havde forfalsket underskriften.

Da sagen blev opdaget besluttede Politimesteren i Grønland at indlede en efterforskning med henblik på at afdække, om der skulle rejses tiltale for dokumentfalsk subsidiært bedrageri, hvis initiativet var foretaget for personlig vinding. Sagen blev sidenhen overgivet til politiet i København, da Gert Foged Brask på dette tidspunkt var bosiddende i den danske hovedstad.

Ikke held hver gang
Selv siger Gert Foged Brask i dag om sagen:

“Det endte ikke med noget. Anklagemyndigheden frafaldt sigtelsen.“

Han har ikke yderligere kommentarer til den gamle sag men siger generelt i forhold til de mange tvangsopløsninger og konkurser i hans tidligere selskaber.

“Det lykkes ikke hver gang, men jeg kender da mange, der har 40 eller 50 mislykkede selskaber bag sig,“ siger Gert Foged Brask. “Jeg har da lavet fejl, for jeg er ikke ekspert i det hele. Alle laver fejl, men man skal se at komme videre. Alle må have deres mening om mig, det er jeg ligeglad med, for der er mange der elsker at svine mig til. Jeg kan bare ikke forstå, at jeg bare skal give op og sætte mig hen i et hjørne.“
.