Charterfly landede på rullevej

Et Boeing 737-800 fly fra det britiske charterflyselskab Thomson Airways landede onsdag på en rullevej i Paphos-lufthavnen på Cypern. Piloterne havde angiveligt taget fejl af landingsbanen og rullevejen.

Det kan ofte være svært for flypassagerer at finde rundt i de store lufthavne med flere terminaler og lange gåafstande.

Men også piloter kanhave deres problemer. Men her handler det om at kunnekende forskel pålandingsbanen og de rulleveje, der forbinder hovedbanen medplatformen og andre områder i lufthavnene.

Piloterne ombord på et Boeing 737-800 fly fra det britiske TUI-charterflyselskab Thomson Airways tog således onsdag den 21. september fejl af hovedbane ogrullevej i Paphos-lufthavnen på Cypern.

Flyet,der havde været undervejs fra Doncaster-Sheffield med en 3 timers forsinkelse, havde fået tilladelse til at lande på bane 29, menlandede af uforklarlige årsager på en rullebane, der ligger parallelt med hovedbanen. Heldigvis var der ingen trafik på rullebanen på det pågældende tidspunkt, hvorefter flyet kunne gennemføre landingen og køre ind til terminalen.

Cyperns civile luftfartsmyndigheder har igangsat en undersøgelse, der skal klarlægge hændelsesforløbet. Som konsekvens af episoden valgte Thomson Airways at sende en ny og udhvilet besætning til Paphos for at foretage returflyvningen, hvilket medførte en forsinkelse på næsten 10 timer.

Rulleveje i lufthavnene kaldes også taxiveje. I modsætning til landingsbanerne har rullevejene gule markeringer, mens de er hvide på landingsbanerne. En rullevej kan yderligere identificeres på en fuld optrukket gul linje i midten, mens kanterne markeres af dobbelt, fuldt optrukne gule linjer.