Charterflyselskaber: Spiritus billigst hos os

Lufthavnenes initiativ med at sælge billigt afgiftsbelagt spiritus i tax-free forretningerne imponerer ikke Thomas Cook Airlines, der er Nordens største charterflyselskab.

Lufthavnene er godt på vej til at gøre et indhug i charterflyselskabernes indtjening gennem den særlige tilladelse, der er opnået til at sælge afgiftsbelagt spiritus til lavpriser i tax-free forretningerne. Dermed er det blevet muligt at sælge de eftertragtede dråber til passagerer, der rejser til EU-lande.

Københavns Lufthavn startede op allerede i februar, mens Billund Lufthavn kom med i sidste uge. Og i løbet af 14 dage vil Aalborg Lufthavn også være klar til at tage konkurrencen op med flyselskaberne.

Det har skabt en regulær priskrig, hvor priserne på de mest populære varer er sendt i bund. Tidligere på sommeren lavede Spies en undersøgelse over danskernes tax-free favoritter i forhold til spiritus. Her var Fernet Branca det mest populære produkt efterfulgt af den sorte Renault-cognac samt Bombay Sapphire gin.

En prisundersøgelse foretaget af CHECK-IN.dk viser, at Thomas Cook Airlines på netop disse produkter er billigst. Charterflyselskabet Jet Time og Billund Lufthavn ligger prismæssigt på linje, mens Københavns Lufthavn i øjeblikket er det dyreste sted at købe disse produkter.

Produkt JTG VKG BLL CPH
Fernet Branca 100 cl 99,- 99,- 99,- 125,-
Renault Carte Noire Extra 100 cl 349, 299,- 349,- 369,-
Bombay Sapphire 100 cl 149,- 139,- 149,- 185,-

Kilde: Selskabernes hjemmeside. Alle priser i DKK.
Forkortelser: JTG = Jet Time, VKG = Thomas Cook Airlines Scandinavia,BLL = Billund Lufthavn, CPH = Københavns Lufthavn

Slagtilbuddet på 99 kroner for en hel liter Fernet Branca er pænt under den pris, der kan købes til i de danske detailbutikker. Men Jet Time kan heller ikke holde prisen på hjemrejsen. Her koster den populære italienske bitter 129 kroner, idet der ikke er samme konkurrencesituation i hjemrejselufthavnene.

Prisgaranti og rabatter
De danske lufthavnens forsøg på at få en del af den kage, der tidligere har tilhørt charterflyselskaberne, vækker ikke begejstring i branchen.

“Vi har ikke helt forstået systemet. En flaske gin vil vel fortsat være afgiftsbelagt, således at lufthavnen skal afregne skatter og afgifter på samme måde som det gøres hos Skjold Burne,“ siger kommunikationschef Torben Andersen fra Thomas Cook Airlines Scandinavia, der er Nordens største charterflyselskab.

For at imødegå konkurrencen fra lufthavnene tilbyder charterflyselskaberne blandt andet prisgaranti overfor afrejselufthavnen. Hos Thomas Cook Airlines betyder det, at kunderne får refunderet differencen, hvis den vare de har forudbestilt hos charterflyselskabet, findes billigere i afrejselufthavnen på afrejsedagen. Heruodver er der indført en rabatordning på en del af produkterne, således at man betaler for tre flasker spiritus og får den fjerde gratis.

“Vi leverer varerne direkte til folks flystole både på ud- og hjemrejsen. Det er let og bekvemt og betyder, at passagerne er fri for at stresse i butikkerne. Herudover ved vore gæster, at vi altid er billigst, idet vi har en prisgaranti,“ siger Torben Andersen.