Danfoss går ind i indenrigsluftfart

Industrikoncernen Danfoss går nu ind i dansk indenrigsluftfart via Bitten og Mads Clausens Fond. Den erhvervsdrivende fond står økonomisk bag flyselskabet Alsie Express, der fra den 17. juni etablerer sig på indenrigsruten fra Sønderborg til København.

Danske industrivirksomheder har en tradition for at have interesser i luftfart. Således var legetøjskoncernen LEGO i 1962 initiativtager til etablering af Billund Lufthavn, mens A.P. Møller – Mærsk fra 1969 frem til 2005 drev flyselskabet Maersk Air.

Industrikoncernen Danfoss har også historisk været involveret i etableringen af Sønderborg Lufthavn samt fødselshjælper til det daværende Cimber Air. Nu er den danske industrikoncern gået ind i indenrigsluftfart sammen med det Sønderborg-baserede flyselskab Air Alsie. Sammen har man etableret Alsie Express, der fra den 17. juni vil flyve på indenrigsruten mellem Sønderborg og København.

“For Danfoss er tilgængelighed til og fra Sønderborg af allerstørste betydning. Danfoss er en global virksomhed med små 5.000 ansatte i grænseregionen, og derfor er en stabil flyforbindelse med tilstrækkelig kapacitet til og fra Sønderborg Lufthavn af vital betydning,“ fortæller Per Have, der er direktør for Danfoss-Fonden, der står bag investeringerne i de to ATR72-fly, som indsættes på ruten.

Det sker samtidig med, at Bitten og Mads Clausens Fond netop har besluttet sig for en ny og mere målrettet investeringsstrategi, således at fonden kommer til at spille en mere aktiv og bredere rolle som investor. Til at udvikle den nye investeringsstrategi har Danfoss den 1. juni udnævnt Danfoss-koncernens hidtidige koncernfinansdirektør Per Have til ny fondsdirektør.

Medansvar for regional udvikling
Bitten og Mads Clausens Fond er en erhvervsdrivende fond, der har bestemmende indflydelse i Danfoss med en ejerandel på 47 procent og en stemmeandel på 85 procent. Fonden har som hovedformål at sikre fremtiden for Danfoss ved at støtte aktiviteter, der har en positiv indvirkning på Danfoss, Danfoss´ medarbejdere og de lokalområder, hvor Danfoss har sine aktiviteter.

“Danfoss og fonden bag har tradition for at tage medansvar for den lokale og regionale udvikling. Derfor er en investering i at sikre en varig infrastruktur til gavn for regionen helt naturlig for fonden. Vi har taget udgangspunkt i borgerne, turismen og erhvervslivets behov,“ siger Per Have i en pressemeddelelse.

Det er ikke første gang, at Danfoss-fonden investerer i luftfart. Således købte fonden for et par år siden 3.000.000 aktier i Cimber Sterling til en pris af 30 mio. kroner. Disse aktier blev dog værdiløse, da det Sønderborg-baserede flyselskab gik konkurs i maj måned sidste år.