Branchedirektør Michael Svane fra DI Transport. (Arkvifoto)

Dansk Luftfart: Afgift vil være pind til indenrigsflyvningens ligkiste

Enhedslisten genopliver forslaget om en passagerafgift forud for finanslovsforhandlingerne. Afgiften vil være en pind til indenrigsflyvningens ligkiste, lyder det fra Dansk Luftfart.

Forud for efterårets finanslovsforhandlinger har Enhedslisten smidt forslaget om en passagerafgift på 75 kroner for hver passager, der letter fra en dansk lufthavn, på bordet. Det kan være en bombe under dansk indenrigsflyvning, da afgiften vil ramme indenrigsbilletterne dobbelt med en ekstra afgift på i alt 150 kr. for en returbillet.

Men ifølge partiets trafikordfører Henning Hyllested har vi som samfund ikke råd til at lade være.

”Det kan ikke nytte noget, at alle hyler op hver gang man foreslår afgifter. En passagerafgift vil ramme nogen, men for miljøets skyld har vi ikke råd til at lade være,” siger Henning Hyllested (EL) til CHECK-IN.dk.

Da Cimber Sterling gik konkurs den 3. maj var det en ordentlig mavepuster til dansk indenrigsflyvning, da Cimber Sterling befløj alle seks indenrigsruter fra København og var alene på fire af ruterne. Knap fire måneder efter er antallet af frekvenser fortsat kun to tredjedele af hvad det var før konkursen og lufthavnene har oplevet et fald i antallet af indenrigspassagerer på op til 50 procent.

En pind til ligkisten
Hvis Enhedslisten får held med at komme igennem med sit krav om en passagerafgift kan indenrigsflyvningen igen blive hårdt ramt. Det forudser Michael Svane, direktør for brancheforeningen Dansk Luftfart.

”Vi har ikke brug for noget, der ligner endnu en pind til dansk indenrigsflyvnings ligkiste,” siger Michael Svane.

Ikke samme begejstring
Forslaget har gennem flere år spøgt i kulissen, men S-R-SF regeringen begravede forslaget i foråret, da især de radikale ikke var positivt stemt over for det. Nu har Enhedslisten støvet forslaget af igen, og det skal være med til at finansiere de udgiftsforslag, som Enhedslisten har med i tasken, når de mødes med finansminister Bjarne Corydon (S). Meget tyder på, at det bliver Enhedslisten, som skal lægge stemmer til regeringens finanslovsforslag.

Men ifølge socialdemokratiets trafikordfører Rasmus Prehn er begejstringen for passagerafgiften aftaget kraftigt blandt regeringspartierne.

”Min erfaring er, at der ikke er den store stemning internt i regeringen for en flyafgift. Der er ikke den samme begejstring for den her afgift, som der var under valgkampen, og derfor tror jeg, at den bliver svær at få igennem, siger Rasmus Prehn, til Ritzau.