Martin Møller forlader bestyrelsen i Nordic Aviation Capital.

Dansk luftfartsvirksomhed solgt for milliardbeløb

Martin Møller Nielsen har solgt lidt mere end halvdelen af Nordic Aviation Capital til den svenske kapitalfond EQT VI for et beløb på minimum 11 mia. kroner.

Siden Martin Møller Nielsen i 1990 i Skive etablerede virksomheden Nordic Aviation Capital er det kun gået fremad.

Indtil i går var Nordic Aviation Capital (NAC) verdens største privatejede flyleasingvirksomhed, men nu er nye ejere inviteret indenfor.

Det er den svenske kapitalfond EQT, der via EQT VI er blevet ny majoritetsaktionær i den ekspansive flyleasingvirksomhed, der i dag har hovedkvarter i Billund og regionale datterselskaber i Irland, Singapore og Toronto. Herudover vil danske KIRKBI Invest også investere i NAC tillige med selskabets investeringer i EQT VI.

“NAC er en attraktiv virksomhed med en stærk position på et voksende marked. Selskabet har haft en imponerende udvikling hidtil, takket være en unik forretningsmodel og et stærkt ledelsesteam og virksomhedskultur. EQT VI vil tilføre bestyrelsen erfaring fra EQT´s netværk af industrielle rådgivere. Vi tror, at NAC passer godt til EQT´s industrielle tilgang med at støtte virksomheder til at nå deres fulde potentiale, og vi er glade for fremadrettet at kunne indgå partnerskab med Martin Møller Nielsen,“ siger Morten Hummelmose, der er partner i EQT Partners.

Martin Møller Nielsen fortsætter i virksomheden som bestyrelsesformand og betydende aktionær med en andel på lige omkring 50 procent.

Parterne oplyser, at transaktionen afventer en endelig godkendelse fra konkurrencemyndighederne. Under forudsætning af en kontant handel og et gældfrit selskab, er værdien af samtlige aktier sat til 3,3 mia. dollars, hvilket i danske kroner svar til 22,6 mia.

Perfekt timing
NAC er verdens største ejer og udlejer af både ATR og Bombardier turbopropfly, og den nuværende flåde består af næsten 250 fly med en gennemsnitsalder på 5,4 år.

Kunderne findes over hele verden, og i dag har NAC omkring 40 flyselskaber som kunde i 30 lande. Herhjemme er Jet Time en af de største kunder, og i udlandet finder man selskaber som HOP!, Garuda, Azul Linhas Aereas, Transasia Airways og Republic Airline.

“For os er såvel timingen og EQT som partner helt perfekt. Vi ser store muligheder for NAC og kan drage fordel af EQT´s omfattende erfaring med at udvikle succesfulde virksomheder. At gå sammen med EQT understøtter NAC´s vækststrategi og ambition om at udvide vores position som verdens førende regional flyleasingvirksomhed,“ udtaler Martin Møller Nielsen, grundlægger og bestyrelsesformand i NAC.

Martin Møller Nielsen fik i 2013 overrakt Luftfartspokalen ved årsarrangementet hos De Danske Flyvejournalister.