Dansk luftrum forventes omfattet af no-fly zone

Den danske lufttrafiktjeneste Naviair bekræfter mandag aften, at det nordvestlige hjørne af dansk luftrum forventes at være omfattet af en ‘no-fly zone’ fra tirsdag middag. Askekoncentrationen forventes at være over 2.000 partikler per kubikmeter i dette område.

Aftenens prognose fra britiske Met Office bekræfter den frygt, som luftfartsselskaberne sidder med i øjeblikket. Den islandske vulkan-askesky fortsætter sin bevægelse mod Danmark.

Den danske lufttrafiktjeneste Naviair forventer derfor, at et område i den nordvestlige del af dansk luftrum vil blive påvirket af askeskyen omkring tirsdag middag, således at der vil blive etableret en “no-fly zone“ i det pågældende område.

Det sker på baggrund af den seneste opdateringfra britiske Met Office UK / VAAC, der overvåger og forudsiger askeskyens bevægelse samt koncentrationen af askepartikler. Prognosen er udsendt mandag aften kl. 20.00.

“Vi kan se, at der ligger en lille no-fly zone i under 6.000 meters højdei den nordvestlige del af dansk luftrum. Indtil videre vil det dog ikke berøre de danske lufthavne,“ siger pressevagt Jan Eliassen til CHECK-IN.dk.

Prognosen dækker det såkaldte Flight Level SFC/FLV200, hvilket er gældende for en højde op til 20.000 fod (ca. 6.096 meter) over jordens overflade. Flyvninger i over 6.000 meters højde forventes ikke at blive omfattet af flyveforbuddet.

Da det berørte område i dansk luftrum er beliggende ude i Nordsøen vil det ikke i første omgang få indvirkning på flyoperationer fra danske lufthavne. Området med den forventede askesky over dansk luftrum har en partikelkoncentration på flere end 2.000 per kubikmeter, hvilket betyder flyveforbud i den pågældende højde.

Naviair tør ikke gætte på den fortsatte udvikling af askeskyen, der har retning mod Danmark og det sydlige Norge. De næste opdateringer kommer kl. 02.00 og kl. 08.00 tirsdag og vil give et tydeligt fingerpeg om, hvorvidt fastlandet i dansk luftrum også vil blive erklæret “no-fly zone“ i løbet af tirsdagen.