Dansk mødeindustri og Udenrigsministeriet i samarbejde

Siden afholdelsen af COP15 i 2009 har København slået sit navn fast som verdens førende by for afholdelse af bæredygtige kongresser og møder. Og fra 1. januar 2012 vil det danske EU-formandskab blive afviklet efter miljørigtige principper, så det kan blive det første bæredygtige formandskab nogensinde.

Den 1. januar 2012 overtager Danmark formelt EU-formandskabet.

I praksis betyder rollen som formandskabsland, at Danmark i en periode på 6 måneder skal repræsentere EU udadtil i sager, der vedrører udenrigs- og sikkerhedspolitik, herunder ved møder og konferencer i internationale organisationer som FN og WTO.

EU-formandskabet giver en stærkt forøget bevågenhed på Danmark i perioden og en del af den opmærksomhed skal bruges på at profilere Danmark som foregangsland inden for bæredygtige møder.

Aktører i den danske mødeindustri er således gået sammen med Udenrigsministeriet for at sikre, at den bagvedliggende logistik under EU-formandskabet vil være så holdbar som mulig. Målet er enISO20121-certificering af regeringensevent management system.

Udenrigsministeriet vil arrangere over 100 møder og sammenlagt tiltrække over 15.000 mødedeltagere i København og Horsens.

Ledende aktører i den danske mødeindustri har skabt det såkaldte “Danish Sustainable Events Initiative” (DSEI), der skalvise, at Danmark er med helt fremme i forreste linje, når det gælder afviklingen af miljømæssigt holdbare møder.

Blandt partnerne bag Danish Sustainable Events Initiative (DSEI) er foruden Udenrigsministerietogså VisitDenmark, Wonderful Copenhagen, Bella Center, SASScandinavian Airlines, HORESTA, VisitAarhus, VisitAalborg, Syddansk Turisme og København.

I 2010 modtog København den prestigefyldte ’Green Meetings Gold Award 2010’, der er mødebranchens ’Oscar’ for bæredygtig gennemførelse af FN’s klimakonference COP15 i december 2009. Det varverdens første certificerede bæredygtige internationale topmøde af sin slags.

De høje standarder for miljø og bæredygtighed under COP15 blev ikke bare målt og dokumenteret, men konverteret til et sæt retningslinjer til brug for den internationale mødeindustri, nemlig hvidbogen Copenhagen Sustainable Meetings Protocol.

Over halvdelen af den københavnske hotelværelser er i dag certificeret i en grøn profil mod blot 12% i 2008.Andre dele af den københavnske mødeindustri opgraderede også deres grønne profil, herunder Bella Center, der blandt andet sikrede, at hele 75% af al mad serveret under COP15 var økologisk.

Ifølge mødeindustrien vil det om få år være utænkeligt at booke et konferencested, der ikke har en grøn profil. Og i den kamp er København ved at sætte sig på det globale landkort som verdens førende grønne mødeby.

I tæt parløb med Vindmølleindustrien i Danmark vandt Wonderful Copenhagen den europæiske vindorganisation EWEAs kongres til København, hvor der ventes 10.000 delegerede i 2012.Senest har København vundet værtskabet for en af verdens største kongresser inden for bæredygtig materialeteknologi, der skal afholdes i København i 2015.