Dansk og russisk militærfly for tæt på passagerfly

Et dansk F-16 jagerfly og en russisk bombemaskine kom i sidste uge for tæt på et passagerfly i luftrummet over Østersøen. Det er den tiende hændelse af den slags på fem år.

Torsdag i sidste uge var et dansk F-16 fly på vingerne i internationalt luftrum over Østersøen mellem Sjælland og Bornholm for at identificere et anonymt fly, der ikke udsendte en såkaldt “sqauwk“-kode. Da F-16 flyet fløj op på siden af det ukendte fly, viste det sig at være et russisk bombefly.
Mens piloterne i de to fly hilste på hinanden, kom de for tæt på et passagerfly, der var på vej mod Baltikum. Da de to militærfly og passagerflyet var tættest på hinanden, var afstanden under fem kilometer. Det oplyser Flyvertaktisk Kommando til CHECK-IN.dk.
Kommandoen har ansvaret for det såkaldte afvisningsberedskab bestående af to F-16 fly, som døgnet rundt er parat til at gå på vingerne for at identificere anonyme luftfartøjer på vej ind i dansk luftrum.
For tiende gang
CHECK-IN.dk kunne fredag i sidste uge fortælle hvordan danske F-16 fly og passagerfly ni gange de seneste fem år er kommet for tæt på hinanden. Dagen før skete det så for tiende gang.
Episoden fandt sted i et område af internationalt luftrum, som kontrolleres og styres af de svenske luftfartsmyndigheder. Ifølge Flyvertaktisk Kommando blev der optaget en “Air traffic incident report“ om hændelse torsdag. Den svenske luftkontrolmyndighed, Luftfartsverket, oplyste dog fredag til CHECK-IN.dk, at de ikke kendte til nogen hændelse i svensk kontrolleret internationalt luftrum.