Danske Dennis Kær var kaptajn, da en Boeing 737 for første gang nogensinde landede på Sydpolen.
Den 28. november landede et Boeing 737 passagerfly for første gang nogensinde på Sydpolen. Flyet var fra schweiziske Privat Air og det var det norske polarinstitut, der havde bedt Privat Air om at arrangere flyvningen, der udgik fra Cape Town i Sydafrika.
Efter knap seks timers flyvning kunne flyet sætte hjulene ned på den 3 kilometer lange islandingsbane ved forskningsstationen Troll, der ligger 235 kilometer fra kysten. Formålet med flyvningen var at bevise, at et kommercielt flyselskab kan drive en rute til Troll, som vil gøre det lettere for polarforskerne at udføre deres arbejde.
Kaptajn på flyet var danske Dennis Kær. Han har brugt det seneste år på at forberede flyvningen.
“Den forberedelse, der er gået ind i denne rejse er enorm. Vi vendte alle sten. For med landingsforhold som dem på Troll, kan der ikke være nogen simple antagelser. Der er et ”point of no return”, cirka en time ude fra Troll. Du er nødt til at se på alle aspekter, overveje alle scenarier og forberede hver og én,” fortæller Dennis Kær.
Karrierens højdepunkt
Og forberede sig, det gjorde de. Flyet var udstyret med satellit kommunikation og et tracking system, og piloterne brugte adskillige timer i flysimulatoren, hvor de afprøvede hvert scenario. De modtog desuden undervisning i at kunne overleve på Sydpolen, hvis det var nødvendigt at nødlande eller de anden måde kom i problemer. Og det var alt arbejdet værd.
Vejrforholdene på dagen var perfekt og både flyvning og landing gik glat.
“Det er en fantastisk udfordring, og helt ærligt, det er højdepunktet i min karriere indtil videre,” fastslår Dennis Kær.
Målet for Dennis Kær og hans kolleger hos Privat Air er nu i løbet af 2013 at etablere en fast rutefart.