Der er kvinder i luften

Luftfarten har altid været et traditionsbundet erhverv, hvor langt hovedparten af piloterne har været mænd. Men ved en flyvning for nylig havde det amerikanske luftfartsselskab Continental Airlines tre kvindelige piloter i cockpittet på samme tid.

Vi har skiftet til sommertid, og der er forår i luften. Og nu er der også kvinder i luften. I hvert fald hos det amerikanske luftfartsselskab Continental, der for nylig havde ikke færre end tre kvinder i cockpittet.

Det skete i forbindelse meden af selskabets dagligeBoeing 767-200-flyvninger fraNew York-Newark tilZürich.

Billedet af de tre kvindelige piloter i cockpittet blevdog ikke taget på grund af den usædvanlige kønskvotering, men derimod fordi Continental landede i Zürich Airportmed den nye GPS-anflyvningsteknik.

Luftfarten har traditionelt været en mandsdomineret verden hvad piloter angår, både i den civile luftfart og især i den militære luftfart, skønt kvinderhar kæmpet forderes ret. Allerede i 1929 gik 99 kvindelige piloter sammen og etablerede The Ninety-Nines, Inc., der er en international organisation kun for kvindelige piloter.

Foreningens første “President“ var i øvrigt piloten og eventyreren Amelia Earhart, der satte flere flyverekorder men forsvandt i 1937 under et forsøg på at flyve jorden rundt.

I dag skønnesdet, at mellem 5 og 10 procent af alle civile piloter er kvinder, men der foreligger ikke konkrete undersøgelser, der dokumenterer dette. En undersøgelse fra USA tilbage fra 2008 viste, at 7.100 af 115.000 kommercielle piloter var kvinder, hvilket svarer til en andel på 6,2 procent.

Foto: Her ses det noget usædvanlige billede med tre kvindelige piloter i cockpittet på Continental-flyet. Luftkaptajn Susan Svatek medFirst Officers Evey Cormican ogAmy Byrnes. (Zürich Airport Media)