EasyJet haler stadig ind på Ryanair

Med en passagervækst på knap 15 procent i maj haler easyJet ind på Ryanair, der kun fik fem procent flere passagerer ombord på flyene.

Michael O’Leary og det øvrige Ryanair-personale må affinde sig med, at passagertallet hos konkurrenten easyJet vokser mere end hos dem selv. I maj var den faktisk ekstra slem sammenlignet med de foregående måneder. Med en vækst på 14,4 procent mod Ryanais vækst på 5 procent havde easyJet tre gange så stor relativ vækst i maj sammenlignet med samme måned året før.

Britiske easyJet har dog stadig et stykke vej op til den irske konkurrent, der i maj transporteredeover 2 mio. flere passagerer end easyJet. Således fandt 7,51 mio. passagerer vej ombord i Ryanairs fly, mens 5,42 mio. passagerer valgte at flyve med easyJet.

Maj måneds fremgang for easyJet er kulminationen på flere måneders vækstbaghjul til Ryanair. I marts gik easyJet 4,4 procent frem, mens Ryanair gik 4,0 procent tilbage sammenlignet med samme måned året før. I april havde easyJet 8,6 procent flere passagerer end i april 2011. Ryanair kunne kun notere sig en fremgang på 6 procent.

Giver konkurrenten baghjul
Også på belægningsprocent giver easyJet konkurrenten baghjul. 88 procent af sæderne i easyJet’s Airbus-fly var i maj optaget af passagerer. Det er en fremgang på 3,9 procentpoint. Hos Ryanair var kun 81 procent af sæderne solgt. Det var en tilbagegang på et procentpoint i forhold til maj sidste år.

Og billedet var det samme i marts og april. Her kunne easyJet præstere belægningsprocenter på henholdsvis 88,8 og 89,3 procent, mens Ryanair måtte nøjes med at fylde 78 og 81 procent af sæderne.

Den væsentligste forskel mellem Europas to største lavprisselskaber er deres valg af lufthavne. Ryanair satser benhårdt på sekundære og tertiære regionale og lokale lufthavne. Her er selskabet ofte den eneste eller absolut største operatør og kan få fordelagtige vilkår hos lufthavne, som hellere end gerne vil have trafik. EasyJet satser derimod bevidst på at flyve til og fra storbylufthavne som Københavns Lufthavn.