EU-lufthavne får baghjul af resten af Europa

De europæiske lufthavne uden for EU oplevede i juni syv gange større passagervækst end lufthavnene i EU-landene.

De sydeuropæiske EU-landes massive økonomiske problemer afspejles tydeligt, når man stiller skarpt på væksten i trafik i de europæiske lufthavne i juni. Grækenland, Spanien og Portugals problemer er således en stærkt medvirkende årsag til, at lufthavnene i de europæiske lande uden for EU oplevede en syv gange større vækst i passagertallene i juni sammenlignet med EU-lufthavnene.

Trafikken i EU-landene voksede med 1,3 procent, mens ikke-EU-landenes trafik voksede med 9,1 procent. Ser man på hele Europa under ét var væksten på 2,9 procent sammenlignet med samme måned året før.

Øget flytrafik i forbindelse med juni måneds EM i fodbold, der foregik i EU-landet Polen og ikke-EU-landet Ukraine, kunne ikke opveje, at luftfarten er kraftigt påvirket af den økonomiske nedtur.

Væksten uden for EU kan blandt andet ses i Istanbul, hvor vækstraten var 25,2 procent. Og i Moskvas Sheremetyevo lufthavn, hvor 13,7 procent flere rejste igennem i juni sammenlignet med sidste år.

Blandt vækstlokomotiverne inden for EU finder vi blandt andet Berlins Tegel lufthavn, der gik 10 procent frem. En af højdespringerne var Bukarest i det nye EU-land Bulgarien. Her kunne man notere en fremgang på 49,1 procent. I de to EM-værtslande kunne hovedstadslufthavnene Warszawa og Kiev notere henholdsvis 17,2 procent og 14,6 procent flere passagerer.