EU sikrer togpassagerer godtgørelse ved forsinkelser

EU har vedtaget en forordning, der betyder, at togrejsende på samme måde som flyrejsende vil have krav på kompensation ved forsinkelser.

EU har vedtaget en passagerrettighedsforordning 1371/2007, der skal gøre det enklere at rejse med tog. I forvejen eksisterer en tilsvarendeforordning 261/2004, der regulerer forholdene for luftfarten.

Den nye tog-forordning træder i kraft den 3. december. Forordningen regulererer bl.a. størrelsen af kompensation til rejsende, der er blevet forsinket undervejs med det pågældende jernbaneselskab. Der vil være en godtgørelse på 25 % af billetprisen, hvis toget er mere end en time forsinket og 50 %, hvis toget er mere end to timer forsinket.

I Danmark ventes forordning 1371/2007 ikke at få den store betydning, idet DSB i forvejen tilbyder sine kunder den såkaldte rejsetidsgaranti.

“DSB tilbyder allerede i dag sine kunder en rejsetidsgaranti, der er væsentligt bedre end den, der sikres i forordningen – og den gælder også for pendlere,“ siger sekretariatschef i DSB, Bjarne Lindberg Bak.

DSB IC4

DSB har den såkaldte Basis Rejsetidsgaranti, der regulerer, hvor meget man får i kompensation, hvis fjern- eller regionaltoget er forsinket- afhængig af, hvilken billettype, der er rejst på.

  • 30 minutters forsinkelse (25 % af rejsens pris)
  • 60 minutters forsinkelse (50 % af rejsens pris)
  • 90 minutters forsinkelse (75 % af rejsens pris)
  • 120 minutters forsinkelse (100 % af rejsens pris)Hos DSB kan man indsende et ansøgningsskema seneste 14 dage efter, at forsinkelsen er indtruffet. Herefter er der typisk en behandlingstid på ca. 10 dage inden kompensation kan udbetales. Der udstedes dog automatisk en Rejsetidsgaranti-billet, hvis man ikke har oplyst CPR-nummer på ansøgningsformularen. Er CPR-nummeret oplyst vil pengene i så fald blive indsat på den rejsendes NemKonto.

Der er særlige rejsegaranti-ordninger for pendlere samt rejsende på Øresunds-produkterne.

Link: EU-forordning nr. 1371/2007 om jernbanepassagerers rettigheder og forpligtelser