EU vil være Kirsten giftekniv

EU-Kommissionen lobbyer for, at det skal være muligt for amerikanske og europæiske luftfartsselskaber at fusionere.

EU mener, at europæiske og amerikanske luftfartsselskaber ved at slå pjalterne sammen vil være bedre stillet i konkurrence med de hastigt voksende konkurrenter i Mellemøsten og Kina.

EU’s transportkommissær, Siim Kallas, peger desuden på, at fusioner på tværs af Atlanten vil give selskaberne bedre finansielle muligheder for at investere i nye mere brændstoføkonomiske og miljøvenlige fly.

”Amerikanske og europæiske selskaber kan sammen danne en kraftfuld alliance,” siger Siim Kallas til Financial Times.

Han erkender dog også, at EU’s omstridte CO2-kvotesystem kan være med til at kølne amerikanernes interesse.

Tøvende kongres
I dag må ikke-amerikanske selskaber kun eje op til 25 procent af amerikanske luftfartsselskaber. Siim Kallas slår til lyd for, at USA i det mindste ændrer det til 49 procent. Sådan er reglerne nemlig i EU.

Ændringer i de amerikanske ejerskabsregler var også på dagsordenen i forbindelse med forhandlingerne om den såkaldte ”open-skies” aftale mellem USA og Europa. Men en ændring vil kræve at den amerikanske kongres vedtager en helt ny lov. Pres fra blandt andet amerikanske pilot-fagforeninger har betydet, at kongressen tidligere har været tøvende overfor det. Piloterne frygter for deres jobs, hvis deres arbejdsgivere slår pjalterne sammen med europæerne.

Det amerikanske transportministerium har også umiddelbart afvist at bede kongressen om en lovændring.

De mest oplagte ægteskaber er inden for ”alliancefamilierne”, hvor moderselskabet bag British Airways, International Airlines Group, allerede har et godt øje til American Airlines, der gik i betalingsstandsning sidste år. Briterne og amerikanerne er begge oneworld-medlemmer.

I SAS’ Star Alliance-familie finder vi på den ene side af dammen selskaber som SAS, TAP Air Portugal og Lufthansa-gruppen, der består af Lufthansa, Austrian, Swiss og Brussels Airlines. På den anden side står US Airways og United. I den tredje store luftfartsalliance, Skyteam, er der allerede nære bånd mellem Air France/KLM og Delta Airlines. De europæiske og amerikanske selskaber har således generelt et godt kendskab til hinanden.

En stor trussel
Lufthansa klagede i maj over, at konkurrencen mellem de europæiske luftfartsselskaber og de hastigt voksende statsejede Mellemøstselskaber som Emirates og Etihad ikke er fair. Og tyskerne står tilsyneladende ikke alene med det synspunkt.

”Det er en meget udbredt opfattelse blandt europæiske luftfartsselskaber, at Mellemøstselskaberne er en stor trussel,” siger Siim Kallas til Financial Times

Han mener ikke, at EU-Kommissionen har de nødvendige muligheder for at kunne komme den unfair konkurrence til livs.