Europæisk kritik af Emiraternes særaftale med USA

De europæiske flyselskaber retter hård kritik mod en ny aftale, hvor rejsende fra Abu Dhabi til USA kan gennemgå toldkontrol før afrejsen.

Den europæiske luftfartsindustri kæmper en hård kamp mod de magtfulde og ekspansive flyselskaber på Den Arabiske Halvø. Qatar Airways, Emirates og Ethiad Airlines udgør en stadig stigende trussel mod de hårdt pressede europæiske flyselskaber.

Denne trussel er ikke blevet mindre, efter at de amerikanske myndigheder først på ugen underskrev en særaftale med De Forenede Arabiske Emirater. Den omstridte aftale giver mulighed for et etablere toldkontrol til USA lokalt i Abu Dhabi International Airport.

Sammenslutningen af europæiske flyselskaber (AEA) mener, at dette tiltag er stærkt konkurrenceforvridende og at det vil skade den frie konkurrence på det vigtige transatlantiske luftfartsmarked.

Den nye aftale betyder, at passagerer der rejser fra eller skifter fly i Abu Dhabi International Airport allerede ved afrejsen vil blive toldbehandlet, således at man kan undgå de lange køer ved ankomsten til de amerikanske lufthavne.

Præferencer til flyselskaber og regeringer
Det nye tiltag i Abu Dhabi sker parallelt med, at de europæiske flyselskaber ifølge AEA i øjeblikket oplever uacceptabelt lange ventetider med at blive undersøgt for sprængstoffer og blive godkendt til at rejse ind i USA. AEA mener, at denne situation vil blive forværret med forventningen om nedskæring i USA´s føderale budget med personalereduktioner til følge.

“Vi mener, at de amerikanske myndigheder prioriteter forkert. Dette er et klart eksempel på, at nogle flyselskaber og deres regeringer får præferencer samt at de betaler for investeringen og indsættelsen,“ siger Athar Husain Khan, der er fungerende generalsekretær for AEA.

“De europæiske flyselskaber er tvunget til at ændre deres fartplaner for at undgå myldretiden på toldbehandling i USA og sætter dermed transfermuligheder, kommercielle muligheder og passagerernes bekvemmelighed på spil. Foranstaltningen i Abu Dhabi har en fordrejende virkning på det liberaliserede EU-USA luftfartsmarked, der er det største i verden med klare fordele for industrien, forbrugerne og økonomien.“

AEA ønsker på baggrund af aftalen i Abu Dhabi, at der bliver indledt “konstruktive drøftelser“ med de amerikanske myndigheder, således at man kan undgå yderligere konflikter på området.

Den omtalte “border preclearance“ finder også sted i andre lande, blandt andet i de fleste lufthavne i Canada samt på de karibiske øer Bermuda, Bahamas og Aruba. Endelig har de irske lufthavne i Dublin og Shannon også haft denne facilitet i en årrække.