Færøsk stat vil have fuld kontrol

Den færøske regering har givet mindretalsaktionærerne i Atlantic Airways et fordelagtigt tilbud, der skal gøre selskabet 100 procent offentligt ejet.

Den færøske regering skrinlægger nu fuldt ud tidligere tiders planer om at privatisere Atlantic Airways. En tredjedel af selskabet er i dag ejet af små private investorer, mens den færøske regering sidder på de sidste to tredjedele. Nu vil regeringen imidlertid købe de private investorer ud og gøre det færøske flyselskab 100 procent offentligt ejet, sådan som det var for år tilbage.

For nogle år siden blev selskabet børsnoteret og en tredjedel af aktierne solgt til private investorer. Planen var at yderligere en tredjedel også skulle sælges til private investorer. Men regeringen mener selskabets betydning for adgangen til de 18 stormblæste øer i Nordatlanten er for stor til, at selskabet kan komme på private hænder.

Derfor har bestyrelsen med opbakning fra det færøske industriministerium, der administrer regeringens ejerandel, tilbudt de private aktionærer 210 kroner per aktie. Da tilbuddet blev fremsat mandag eftermiddag var Atlantic Airways’ kurs 144, men steg lynhurtigt til en kurs omkring 190 kroner per aktie.

Farvel til direktør
Inden de private aktionærer kan komme ud af selskabet med penge i hånden, skal forslaget godkendes i det færøske parlament, der dermed annullerer tidligere tiders vedtagelse om, at selskabet skulle privatiseres.

Desuden skal private aktionærer med tilsammen mindst 24 procent af den samlede aktiebeholdning sige ja til købstilbuddet.

Forslaget om at gøre Atlantic Airways til et 100 procent offentligt ejet selskab kommer få måneder efter at selskabet sagde farvel til sin direktør gennem 18 år, Magni Arge.