Fare for nyt vulkanudbrud på Island

De islandske myndigheder er i alarmberedskab, efter at vulkanen Bárdarbunga er begyndt at røre på sig. I tilfælde af udbrud forventes en askesøjle at skabe gener for luftfarten, siger meteorologtjenesten på Island.

I foråret 2010 lærte vi alle at udtale Eyjafjallajökull, der er navnet på den vulkan, der gik i udbrud som store konsekvenser for den europæiske luftfartsindustri. En askesky fra vulkanen lammede store dele af den europæiske flytrafik, og flere end 100.000 flyafgange måtte afløses.

Nu kan et nyt vulkanudbrud være på vej på Island. Denne gang er det vulkanen Bardarbunga, der rører på sig.

Siden kl. 03.00 natten til lørdag er der registreret voldsomt forøget seismisk aktivitet. Indsamlede data indikerer, at der er øget uro i den nordvestlige region i gletsjeren Vatnajökull, hvor Bardarbunga er placeret.

Siden i lørdags er der dagligt registeret over 400 mindre skælv i vulkanen, og der er tydlige indikationer af, at der magma-bevægelser i Bardarbunga.

Det lokale politi har udsendt en varsel for området ved Hvolsvöllur og Husavik, der støder op til vulkanen. Icelandic Met Office har samtidig besluttet at opgradere vulkanrisikoen til “gult“ niveau.

Vil skabe gener for luftfarten
Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvorvidt vulkanen kommer i udbrud. Men sker det, vil det sandsynligvis betyde gener for luftfarten.

“I tilfælde af et udbrud, vil der opstå en askesøjle, der vil kunne skabe gener for luftfarten,“ skriver Icelandic Met Office i en meddelelse.

Vulkanadvarslerne inddeles i fem farvegrupperinger, hvor grå er det laveste og rød det højeste. Bardarbunga er netop blevet opgraderet fra grøn til gult niveau.

Gult niveau betyder, at vulkanen viser tegn på forhøjet uro over det sædvanlige niveau. Efter gul kommer orange, der indikerer stigende fare for udbrud, mens rødt indikeret, at et vulkanudbrud er nært forestående eller i gang.