(Foto: Sampo Kiviniemi)

Finnerne på barrikaderne for lufthavn

Den finske stat vil trække stikket til den populære Malmi Lufthavn i Helsinki, men beslutningen møder stor modstand.

Det ser sort ud for Malmi Lufthavn, der ligger i Helsinki-forstaden af samme navn. Den finske stat har valgt at afvikle sine aktiviteter i lufthavnen fra 2016 med henblik på, at lufthavnen skal lukke for at gøre plads nye boliger.

Statens beslutning har imidlertid ikke fået tilhængere af lufthavnen til at opgive håbet, og i sidste uge gik de på barrikaderne og demonstrerede for lufthavnens bevarelse.

Foreløbigt har 68.000 skrevet under på, at lufthavnen skal bevares. I en rundspørge foretaget af Gallup TNS for lufthavnsstøttegruppen Malmi Lufthavns Venner har over halvdelen af beboerne i området, hvor lufthavnen ligger, tilkendegivet deres støtte til at bevare lufthavnen. Ifølge rundspørgen mener kun 15 procent, at området vil være bedre tjent med et beboelsesområde.

Intet alternativ
Malmi-vennerne møder også opbakning fra Finlands flyveledere, der på det skarpeste har afvist, at nogen anden lufthavn i Helsinki-området vil kunne bruges, når både kommende og professionelle piloter skal træne.

“Det er åbenlyst, at politikerne ikke har truffet beslutningen på et oplyst grundlag. De hævder, at kun 70 hobbypiloter bruger Malmi Lufthavn, men faktum er, at 2-3.000 hobbypiloter bruger lufthavnen og dertil kommer, at størstedelen af alle finske piloter i luftfartsindustrien får deres træning i Malmi,“ siger Timo Hyvönen, bestyrelsesformand i Malmi Lufthavns Venner, til CHECK-IN.dk.

Ifølge Timo Hyvönen er otte ud af ti landinger i Malmi træningsflyvninger.

Afviklingen af Malmi Lufthavn har hængt i luften længe, og selvom statens beslutning ligner et endeligt dødsstød, er det i sidste ende ejerne af lufthavnsarealerne, byrådet i Helsinki, der sidder med lufthavnens skæbne i hænderne.

Hos Malmi Lufthavns Venner håber Timo Hyvönen, at byrådet vil være lydhør over for at lade lufthavnen fortsætte som en selvstændig lufthavn under en ny ejer.

Udspillede sin rolle
Malmi Lufthavn er, målt på antallet af operationer, Finlands næststørste lufthavn kun overgået af Helsinki-Vantaa Lufthavn, der ligger 12 km nordvest for Malmi-lufthavnen. Sidste år landede der næsten 56.000 fly i Malmi.

Lufthavnen er anset som en af de bedst bevarede lufthavne i verden fra luftfartens tidlige år. Etableringen af Malmi Lufthavn begyndte allerede i 1933, og placeringen blev valgt med rådgivning fra selveste Charles Lindbergh, som blev inviteret til Finland af flyselskabet Aero OY – i dag kendt som Finnair.

I 1938 blev lufthavnen indlemmet i Aero OY’s rutenetværk. Flyselskabet brugte lufthavnen ind til 1952, hvor den nye lufthavn i Vantaa blev indviet i forbindelse med Finlands værtskab for sommer-OL samme år. I løbet af 1950’erne mistede Malmi Lufthavn sin betydning for ruteflyvningerne, men oplevede i samme periode at indtage en vigtig rolle for charterflyvningerne.

Dansk base
I dag er aktiviteterne i Malmi begrænset til almen luftfart, men inden for en lang række områder herunder kystvagt, grænsevagt, forsvar og politi.

Blandt andre har det danske helikopterselskab Bel Air i perioder – senest i 2012 – haft base i Helsinki Malmi Lufthavn i forbindelse med en opgave i den finske bugt, hvor selskabet fløj mandskab til og fra et rørlæggerskib.

I august måned var lufthavnen vært for Finland International Airshow, som blev afholdt for første gang i fem år med 51.000 besøgende. Arrangørerne håber at kunne gentage succesen igen i 2015, og i så fald måske for sidste gang, hvis lufthavnen ender med at skulle lukke.

Billede: Demonstrationen for bevarelsen af Malmi Lufthavn fandt sted foran parlamentet i Helsinki, hvor demonstranter var mødt talstærk op. Foto: Sampo Kiviniemi.