Fly faldt 2.300 meter i løbet af et minut

Der er stor mystik omkring et Boeing 757-fly fra American Airlines, der under en flyvning fra Miami til Brasilia angiveligt tabte 2.300 meter i højde på omkring et minut i forbindelse med turbulens.

Der findes mange skrækhistorier om passagerfly, der i forbindelse med turbulens er kommet i et lufthul og er faldet flere hundrede meter.

Det er dog intet at sammenligne med i forhold til American Airlines rutenummer AA213, der under en flyvning den 30. august fra Miami til Brasilia rapporteres at have faldet 2.300 meter i løbet af blot et minut.

Flyet af typen Boeing 757-200 befandt sig i en flyvehøjde på 10.700 meter omkring 300 kilometer vest for Caracas i Venezuela, da flyet pludseligt mødte kraftig turbulens, der medførte et fald på 2.300 meter.

Piloterne genvandt kontrollen over flyet i 8.400 meters højde og kaldte flyvelederkontrollen med følgende besked.

“Vi tabte højde på grund af kraftig turbulens og stiger tilbage til 10.700 meter,“ skriver Aviation Herald.

Efter at være kommet tilbage på marchhøjden, fortsatte flyet mod lufthavnen i den brasilianske hovestad.

Returflyvningen fra Brasilia til Miami blev aflyst, og flyet blev stående i Brasilia indtil den 4. september, hvor det gennemførte en færgeflyvning tilbage til Miami. Boeing 757-flyet blev sat i drift igen den 5. september.

Mistede kontrollen over flyet
Historien om det pludselige højdetab er blevet bekræftet af radarinformationer, men alligevel er det svært at tro, at turbulens kan medføre et så dramatisk fald.

Ifølge Aviation Herald fortalte en passager ved navn Marcelo Oliviera, at flyet under det bratte fald rystede voldsomt, mens næsen pegede nedad.

Episoden har også afstedkommet mange kommentarer fra piloter, der har svært ved at tro historien. Flyet menes at må have været i et direkte “stall“, hvor piloterne tilsyneladende af en eller anden årsag havde mistet kontrollen.

Flere peger på mulighed for, at flyet er fløjet ind i det atmosfæriske fænomen i Venezuela kaldet “Relampago del Catatumbu“. Det finder sted ved mundingen af Catatumbo-floden, hvor den løber ud i Maracaibo-søen. Her er der 140 til 160 nætter om året en masse uvejrsskyer i en højde af mere end 5.000 meter. Skyerne udløser lyn og torden og er verdens største område med troposfærisk ozon.