Fly landede på Azorerne med fødende kvinde

Det sker jævnligt, at fødsler går i gang hos gravide flypassagerer, mens et fly befinder sig i de højere luftlag. Den 29. januar måtte et Lufthansa-fly mellem Frankfurt og Orlando foretage et ekstraordinært stop på øgruppen Azorerne. Andre gange gennemføres fødslen i luften, mens flyet fortsætter mod destinationen.

I de fleste tilfælde foregår fødsler under kontrollerede forhold på et hospital, hvor jordemoder, børnlæge, lattergas, epiduralblokader og andre smertelindrende foranstaltninger er inden for rækkevidde.

Men sådan er det ikke altid. Sommetider går fødslen igang uden for det planlagte tidspunkt og miljø. Og faktisk sker det jævnligt, at fødsler går i gang hos gravide flypassagerer, mens et fly befinder sig i de højere luftlag.

Senest skete det den 29. januar på et Lufthansa-fly mellem Frankfurt og Orlando, hvor et ekstraordinært stop på øgruppen Azorerne blev nødvendig.

Lufthansa flight LH-464var på vej fra Frankfurt til Orlando da en kvinde ombord på Boeing 747-400-flyet over Atlanterhavet pludselig fik veer. Kvinden var kun 28 uger henne og da man frygtede en abort valgte kaptajnen at mellemlandepå Lajes Airbase på Azorerne vedPortugal. Herefter blev passageren kørt til et lokalt hospital, hvor barnet blev født.

Lufthansa-flyet fortsatte senere og nåede sin oprindelige destination i Florida medtre en halv times forsinkelse.

Født flyvende

Det er dog ikke altid, at flyet omdirigeres. I nogle tilfælde gennemføres fødslen i luften, mens flyet fortsætter mod destinationen.

Det skete således ombord på et Boeing 777-300 fra Air India, der 22.oktober 2011 var på vej fra Dehli i Indien til Toronto i Canada. Efter to timers flyvning befandt flyet sig over Kazakhstan da en gravid kvinde i 8. måned pludselig fik veer.

Det viste sig, at der var en kvindelig læge ombord, der vurderede, at der ikke var grund til at vende om. Efter yderligere to timers flyvning så en lille nyfødt pige dagens lys til passagernes store jubel.

Efter yderligere 11 timers flyvning landede flyet med besætning og en ekstra lille passager i Toronto, alle i god behold.

Foreskellige regler

Kommer et barn til verden under en flyvning kan det være besværligt at fastslå det egentlige fødselssted og nationalitet. Eksempelvis opererer FN og nogle lande med flyselskabets indregistreringsland som fødested, mens andre lande angiver ankomstlufthavnen som fødested og flyselskabets indregistreringsland som nationalitet.

Samtidig er der også uklare regler om, hvornår luftfartsselskaberne kan afvise at tage gravide passagerer med ombord og her er det passagerernes eget ansvar på forhånd at undersøge de konkrete regler.

Der gælder særlige regler for gravide, der rejser med fly og som gravid bør man altid undersøge, hvilke regler der gælder for det valgte flyselskab.

Og selvom man er i besiddelse af en lægeerklæring, der viser at man godt må flyve, har flyets kaptajn i sidste ende ret til at afvise gravide, hvis det vurderes, at der er risiko for komplikationer under flyrejsen.