Foto: Phillip Perry / Wikimedia Commons

Flybe: Brug flyvestation som Heathrow-aflastning

Mens politikerne diskuterer hvordan Londons lufthavnsproblemer løses, så bør en militærbase tæt på Heathrow-lufthavnen åbnes for ruteflyvning, mener Flybe.

Det britiske regionalflyselskab Flybe kommer nu med et forslag til hvordan London Heathrow-lufthavnen her og nu kan aflastes, mens politikerne får taget sig sammen til at beslutte hvordan Londons mangel på lufthavnskapacitet mere overordnet skal løses.

Det er ikke urealistisk, at den nye britiske regering allerede i år træffer en beslutning om hvorvidt London Heathrow skal have den omdiskuterede tredje landingsbane, eller om der i stedet skal anlægges en bane nummer to i London Gatwick-lufthavnen. Men uanset hvilken løsning man vælger, så kommer der til at gå 5-10 år før udvidelserne står klar.

Til rådighed her og nu
Derfor foreslår Flybe en hurtig her og nu-løsning, hvor der åbnes op for kommerciel ruteflyvning fra Royal Air Force-basen Northolt omkring 10 kilometer nord for London Heathrow-lufthavnen.

“Northolt er til rådighed lige her og nu. Det er en militær lufthavn, som bliver brugt i vid udstrækning af et par velhavende VIPs i deres støjende jetfly. Den kunne nemt åbnes op for kommercielle flyvninger med mindre støjende fly,” siger direktør Saad Hammad fra Flybe, der netop opererer blandt andet støjsvage Q400-turbopropfly.

“Ingen ved, hvornår regeringen vil træffe en beslutning om landingsbanekapacitet i Londons sydvestlige del. Selv hvis den tabende lufthavn accepterer regeringens beslutning og ikke forsinker starten af byggeriet ved hjælp af langvarige juridiske slagsmål, så vil der alligevel gå mindst ti år før kapacitetsudvidelsen bliver en realitet,” pointerer Saad Hammad.

Med hurtig shuttlebus-service ville det ikke tage meget læmgere tid at komme fra Northolt til Heathrows Terminal 2, 3 og 5, end det i dag tager at komme til terminalerne fra Terminal 4, der placeret på den modsatte af lufthavnens to nuværende landingsbaner.

Europas største lufthavn
Northolt-basen blev anlagt i 1915 og spillede en stor rolle under Anden Verdenskrig som base for mange af de Royal Air Force-fly, der deltog i Battle of Britain og angreb mod Hitlers Tyskland. I årene efter krigen blev det til Europas største lufthavn, som blandt andet blevet brugt af SAS i en kort årrække og var base for British European Airways, der siden hen blev til British Airways. Ved åbningen af London Heathrow i 1954 ophørte ruteflyvningen fra Northolt.

I dag er basen blandt andet hjemsted for Royal Air Force’ transporteskadrille, som opererer den britiske regerings VIP-fly og det engelske kongehus’ fly og helikopter. Desuden bruges lufthavnen flittigt af private business jets. Scener til tre James Bond-film er blevet optaget på Northolt-basen.

 

 

Relaterede artikler:

Ny London-borgmester imod Heathrow-bane

Kommission: Byg en tredje bane i Heathrow

Hård slutspurt mellem London-lufthavne

Besatte landingsbane i Europas største lufthavn