Flybesætning på tre ugers orlov efter Ebola-kontakt

Seks besætningsmedlemmer fra Frontier Airlines er blevet sendt på orlov efter at have fløjet med en Ebola-smittet sygeplejerske.

Virussygdommen Ebola har rundet 4.000 ofre, hvilket har fået WHO til at erklære udbruddet for en folkesundhedsmæssig krisesituation, og grundet sygdommens ekstremt høje smittefare, er især lufthavne meget opmærksomme på, at Ebola ikke kommer i omløb og via flyene breder sig til destinationer i hele verden.

I Texas har Frontier Airlines derfor valgt at sende seks besætningsmedlemmer på tre ugers betalt orlov, efter at have været i samme fly som den Ebola-smittede sygeplejerske Amber Joy Vinson, der pådrog sig virussen efter at have passet den liberiske Ebola-patient Thomas Eric Duncan. Det skriver The Wall Street Journal.

Dette sker på trods af, at Center for Disease Control and Prevention (CDC), der har ansvaret for beskyttelse mod specielt smitsomme sygdomme som Ebola i USA, har givet grønt lys for, at Frontier Airlines-besætningen efter en undersøgelse af deres helbred igen kan genoptage arbejdet.

Thomas Eric Duncan blev USA’s første Ebola-patient, da han den 30. september fik diagnosticeret sygdommen efter et familiebesøg i Dallas. I sidste uge blev den midaldrende mand erklæret død på Texas Health Presbyterian Hospital, og sidenhen er det kommet frem, at to af hospitalets sygeplejersker, heriblandt Amber Joy Vinson, er blevet smittet af Duncan.

Frygter smitte
Den 29-årige sygeplejerske fik diagnosticeret sygdommen i onsdags, og samme dag valgte Frontier Airlines at foretage en komplet rensning af det Airbus A320-fly, som sygeplejersken havde været ombord på, ligesom flyet nu er sat ud af drift på ubestemt tid.

Dagen forinden havde flyet dog opereret på fem forskellige ruter med stop i Cleveland, Atlanta og Fort Lauderdale, og der er dermed en reel mulighed for, at sygdommen har bredt sig til andre steder i Amerika.

CDC har derfor igangsat en efterforskning for at komme i kontakt med samtlige 132 passagerer på Frontier Airlines-flyet med rutenummeret FFT1143, til hvem man vil stille en række spørgsmål, der skal kunne klargøre eventuelle smitter.