Sønderborg Lufthavn. (Arkivfoto)

Flyrejser bedre for miljøet end bilturen

Flyrejser kan faktisk være mere miljøvenlige end bilturen. Det viser en ny rapport fra Transportministeriet. Transportformens miljøpåvirkning afhænger af transportmidlet, typen af brændstof og af hvor mange der rejser sammen.

Luftfartsbranchen udlægges ofte som en af de store skurke i miljøregnskabet når man skal vælge transportform, men faktisk kan flyrejser være mere miljøvenlige end bilturen.

Det viser en ny rapport fra Transportministeriet, som rådgivningsvirksomheden COWI har udarbejdet.

I rapportensamles den nyeste viden om transportens miljøpåvirkning, og her slås det fast, attransportformens miljøpåvirkning ikke overraskende afhænger af blandt andettransportmidlet, typen af brændstof og af hvor mange der rejser sammen.

De nye tal fra Transportministerietsammenligner både rejsetiden og CO2-udledningen for en række rejserelationer, hvor der er mulighed for at anvende både bil, tog og fly.

På mange områder står IC3 togene og elbiler som de mest miljøvenlige valg, når man ser på udledningen af CO2 per person, men skal man eksempelvis fra Århus til København er det miljømæssigt bedre at tage et ATR propelfly, der udleder 25 kg CO2 per person. Enmellemklasse benzinbil på samme strækning ville udlede 41 kg CO2 per person, eller næsten 64 procent mere.

Det viser nedenståede tabel, hvor man kan seudledningen af CO2 i KG per person ved de forskellige transportformet og destinationer.

Rute

IC3 tog

Propelfly

Jet

Lille benzinbil

Mellemkl. benzinbil

Elbil

Aalborg-København

14

31

60

49

57

22

Århus-København

10

25

52

36

41

16

Billund-København

30

59

31

36

14

Karup-København

31

60

37

42

17

Sønderborg-København

11

28

57

38

43

17

Note: Klimapåvirkning for rejser med tog, bil og fly mellem udvalgte destinationer. Kilde: Transportministeriet.

Samtidig må transporttiden jo også indgå i overvejelserne, og her kan en rejse fra Aalborg til København varer 4-5 timer i bil eller tog, mens flyveturen gøres på under halvanden time.

Skal man vælge den mest miljørigtige indenrigsflyrute går turen fra Sønderborg til København. Ruten Sønderborg-København betjenes nemlig udelukkende af turboprop fly i modsætning til Aarhus-København, der har blandet turboprop og jet.

—-
Beregningerne iovenstående tabel erforetaget ud fra en række forudsætninger, herunder for belægningsprocent. For fly er der tale om en ATR 72 (propel) med plads til 68 personer og Boeing 737 (jet) med plads til 148 personer og en belægningsgrad på 60 procent.Der er tillagt 20 minutter til ordinær rejsetid, idet der på alle indenrigsflyvninger forudsættes 20 minutter til check ind m.v.