Flyselskab afskediger topledelse

United Continental Holdings har afskediget koncernchef Jeff Smisek samt to vicedirektører. Koncernchefen er under mistanke for korruption.

Tirsdag i denne uge fik United Airlines ny topchef. Jeff Smisek, der siden 2010 har stået i spidsen for fusionsselskabet United Airlines, måtte øjeblikkeligt træde tilbage sammen med to ledende medarbejdere.

I stedet blev Oscar Munoz indsat som ny koncernchef i det amerikanske flyselskab, der samtidig er en af verdens fem største luftfartskoncerner.

Årsagen til den pludselige brud med Jeff Smisek skal findes i en sag omkring koncernchefens tætte relationer til David Samson, der tidligere har været bestyrelsesformand for Port Authority of New York and New Jersey, der blandt andet driver Newark Liberty International Airport. David Samson har samtidig tætte bånd til New Jersey-guvernøren Chris Christie, der er kandidat til det kommende præsidentvalg.

Føderale undersøgelser støttet af interne undersøgelser hos United har skabt en mistanke om, at Jeff Smisek har forsøgt at påvirke ansatte i Newark-lufthavnens ledelse til at træffe beslutninger til fordel for United.

Til gengæld herfor, har Jeff Smisek angiveligt sikret, at United etablerede en tabsgivende rute fra Newark til Columbia i South Carolina, hvor David Samson har sit sommerhus.

To topdirektører rives med i faldet
United Airlines bekræfter i en pressemeddelelse, at Jeff Smiseks fratræden hænger sammen med de interne undersøgelser, der blev iværksat for nylig i samarbejde med de føderale myndigheder.

Udover Jeff Smisek har Uniteds koncerndirektør for kommunikation og government affairs måttet fratræde samtidig, hvilket også er tilfældet for direktøren for corporate og government affairs.

Den nye koncernchef Oscar Munoz blev hentet direkte til United fra en topchef-stilling i transportkoncernen CSX Corporation, og han har tidligere erfaring fra mastodonter som AT&T, PepsiCo samt Coca-Cola Enterprises.

Oscar Munoz er dog ikke ubekendt med luftfart. Siden 2004 har han været bestyrelsesmedlem i Continental Airlines Inc., og ved fusionen i 2010 mellem United og Continental fortsatte Munoz i bestyrelsen for United Continental Holdings Inc.

“Det er virkelig et privilegium at blive udnævnt som koncernchef i United. Selskabet har en enestående mulighed for at forbedre en oplevelse, der er afgørende for den globale forretningsudvikling samt for mange millioner menneskers private liv tillige med innovation og for vækst i indtjening. I de år, hvor jeg har været medlem af bestyrelsen, har jeg været imponeret over den dedikation og de evner, som mine kolleger har vist. Sammen vil vi skabe et United, der bliver et flyselskab, der præsterer på højeste niveau,“ udtaler Oscar Munoz i forbindelse med sin tiltrædelse.

United understreger over for Associated Press, at hverken David Samson eller ansatte hos United Airlines er blevet tiltalt for kriminelle forhold. Anklagemyndigheden i New Jersey har ikke ønsket at kommentere sagen.

Foto: Den nu forhenværende koncernchef Jeff Smisek i et screen-shot fra en United inflight-video.