Flyselskab ramt af stribevis af tekniske fejl

Et enkelt flyselskab har indenfor de seneste 10 dage oplevet i tre tilfælde at måtte foretage ekstraordinære landinger med samme flytype på grund af tekniske fejl.

Det saudiske luftfartsselskab Saudi Arabian Airlines råder over i alt 23 fly af typen Boeing 777-200. Men netop dette fly har voldt det arabiske selskab store problemer i løbet af de seneste 10 dage.

Den 5. april var et Boeing 777-200 fly med registering HZ-AKC undervejs fra Jeddah til New York med 225 passagerer, da besætningen nær Kairo måtte lukke den venstre motor ned p.g.a. en ventil, der havde sat sig fast. Flyet måtte efterfølgende lande i Kairo, hvor det efter 7 timer kunne fortsætte turen til New York.

Allerede dagen efter den 6. april var den gal igen – også med et Boeing 777-200 fly fra Saudia. Denne gang var der tale om søsterflyet HZ-AKD, der var på vej fra London-Heathrow til Jeddah med 232 passagerer ombord.

Vest for Podgorica (tidl. Titograd, red.) i Montenegro måtte besætningen igen lukke en motor ned, hvorefter flyet ekstraordinært landede i Rom´s Fiumicino lufthavn ca. 45 minutter senere. Besætningen havde rapporteret, at der var modtaget en advarsel om overophedning i den ene motor. Det viste sig senere, at det var en fejl i det elektroniske system, der gav den fejlagtige meddelelse.

Efter 16 timers reparation i Rom kunne flyet fortsætte til Jeddah, hvor det ankom med 17 timer og 20 minutters forsinkelse.

Seneste hændelse hos Saudia skete den 14. april, da HZ-AKG, også et fly af typen Boeing 777-200, var på vej fra Washington-Dulles til Riyadh med 212 passagerer ombord. Omkring 335 kilometer sydvest for Athen fik besætningen en indikation af, at der var ild i flyets lastrum.

Flyet blev omgående dirigeret ind til Athens International Airport, hvor det landede ca. 30 minutter senere. Efterfølgende viste undersøgelser ingen tegn på hverken ild, varme eller røg i lastrummet.

Saudi Arabian Airlines er det nationale luftfartsselskab i Saudi Arabien og har en historie, der daterer sig tilbage til 1945. Selskabet har base i Jeddah og flyver til mere end 90 destinationer i Mellemøsten, Afrika, Asien, Europa og Nordamerika.

Der er i alt 104 fly i selskabets flåde med yderligere 39 på vej. Saudi Arabian Airlines optages fra 2012 som nyt medlem i SkyTeam-alliancen.