Flyselskaber flygter fra skandinavisk lufthavn

Skandinaviens sjettestørste lufthavn i Stavanger er under pres. På blot en måned har lufthavnen mistet 14 procent af udenrigspassagererne, og nu overvejer ledelsen at tiltrække lavprisflyselskaber.

Stavanger-Sola lufthavnen på den norske vestkyst kan hurtigt miste sin position som den sjettestørste lufthavn i Skandinavien. Det er konsekvensen af en massiv nedgang i olie- og offshorebranchen, der rammer den norske olieby særligt hårdt.

Efterspørgslen på flyrejser til og fra Stavanger er faldende, da mange af olie- og energivirksomhederne i området har måttet foretage store nedskæringer i personalet samt iværksætte spareprogrammer, der også rammer på rejseområdet.

Air France har lukket selskabets rute fra Paris til Stavanger, og Lufthansa er fulgt med og har svinget øksen og de tre daglige afgange mellem Frankfurt og Stavanger. SAS har nedlagt den interkontinentale olierute fra Stavanger til Houston, hvor det særlige langtrækkende Boeing 737-700 fly fra schweiziske PrivatAir er flyttet til København og benyttes nu på ruten til Newark.

Endelig har airBaltic netop besluttet at afvikle selskabets rute til Stavanger fra Riga, der således ikke starter op igen i sommertrafikprogrammet. Herudover har Airwings den 3. december meddelte at selskabs rute fra Notodden til Florø via Stavanger også må lade livet med øjeblikkelig varsel.
Og i fredags toppede det hele, da Widerøe meddelte, at selskabets rute fra Stavanger til Newcastle må lukke den 21. februar.

xxx
Dermed ser det ud til, at den passagernedgang på 14 procent i udenrigstrafikken, der blev registreret i november måned, vil blive endnu større i de kommende måneder, når de seneste rutelukninger slår igennem.

Ifølge Avinors statistikker kom Stavanger-Sola i november ud med 120.946 passagerer på de internationale ruter, hvilket svarer til en tilbagegang på 14 procent. Det var også den første måned, hvor den mistede trafik fra blandt andet Air France og Lufthansa ikke var repræsenteret.

Udover nedgangen i udenrigsrutetrafikken er der også tilbagegang på offshore-trafikken, 18.447 rejste ud og ind med helikopterne til Nordsøen, hvilket er 13,8 procent færre end samme måned året før. Samlet set kom Stavanger-Sola ud med et passagertab på 7,3 procent for alle trafiksegmenter.

Passagertabet svarer til 28.327 passagerer i en enkelt måned, og et forsigigt estimat vil betyde tab på op imod 350.000 passagerer i løbet af en 12 måneders periode.

Håber på lavprisflyselskaber
I Stavanger-Sola lufthavnen er det også vanskeligt at bevare optimismen. I løbet af hele efteråret har passagerudviklingen kun bevæget sig i én retning, og det er ikke sikkert, at bunden er set endnu.

“Vi var forberedt på det og venter os en ganske hård vinter. Jeg tror vi må forvente nogle ændringer, Mindre fly, færre afgange og at enkelte destinationer kan falde ud,“ konstaterer lufthavnschef Leif Anker Lorentzen i et interview med Stavanger Aftenblad.

Lufthavnschefen sætter sin lid til lavprisflyselskaberne. Der er allerede konstateret faldende gennemsnitspriser hos de flyselskaber, der benytter lufthavnen, og det lokker lavprisflyselskaberne til.

“Lavprisselskaberne ser i øjeblikket på mulighederne her i Stavanger,“ hævder Leif Anker Lorentzen uden dog at ville sætte navne på aktuelle selskaber.