Flyselskaber forsøger at undgå nordkoreansk raket

Adskillige luftfartsselskaber gør alt hvad de kan for, at deres fly ikke kommer i nærheden af den raket, som Nordkorea forventes at affyre i løbet af de kommende dage.

Den kommunistiske diktaturstat Nordkorea har planer om at affyre en raket et sted mellem torsdag og mandag. Planen er at lade den flyve ned langs vestsiden af den koreanske halvø. Første del af raketten forventes at styrte ned i havet ud for Sydkorea og anden del forventes at lande i havet vest for Philippinerne.

Det har fået adskillige asiatiske luftfartsselskaber til at tage initiativ til at sikre, at deres fly ikke kommer i nærheden af raketten.

Philippinerne har indført en flyveforbudszone i det område, hvor raketten forventes at lande, og Sydkoreas transportministerium har givet Korean Air besked på at omdirigere to planlagte flyvninger til Beijing. De to koreanske flyselskaber Asiana og Korean Air flyver dagligt 22 gange mellem Seoul og Philippinernes hovedstad Manila. De flyvninger vil i de næste dage blive sendt ned omkring Taiwan for at undgå at skulle flyve i det luftrum, hvor raketten forventes at flyve.

Stor bue udenom
I Japan har All Nippon og Japan Airlines planer om at ændre ruterne for flyvninger fra Tokyo til Manila, Jakarta og Singapore. Begge selskaber har desuden planer om at sende flyene i luften med mere brændstof i tankene end normalt, så de vil være i stand til at flyve i en stor bue uden om det område, hvor raketten forventes at flyve. Philippine Airlines og flere andre selskaber i området har samme planer.

Det er endnu uvist præcis hvornår Nordkorea vil affyre raketten, men både Japan og Sydkorea har erklæret, at de er parat til at skyde den ned, hvis den nærmer sig deres territorier.

Raketten affyres som en markering af hundredeåret for Nordkoreas stifter, Kim Jung-Il’s fødsel. Den 30 meter lange raket skal sende satellitten Kwangmyongsong-3 i omløb. Nordkorea planlægger at bruge satellitten til at indsamle data om skove og naturressourcer i det hermetisk lukkede land.