Flystyrt: 90 procent sikker på bombe

Egyptiske havariundersøgere er 90 procent sikre på, at det var en bombe, der fik et russisk Airbus-fly til at styrte ned i Sinai-ørkenen. I august var et britisk fly tæt på at blive ramt af raket nær Sharm El Sheikh.

Efter godt en uges undersøgelser er egyptiske havariundersøgere nu næsten sikre på hvad det var, der forrige lørdag fik et russisk Airbus A321-fly fra selskabet MetroJet til at styrte ned i Sinai-ørkenen kort efter start fra lufthavnen i den egyptiske badeby Sharm El Sheikh.

”Alle analyser af lydene optaget af flyets sorte boks indikerer indtil videre, at det var en bombe,” sagde et anonymt medlem af den egyptiske undersøgelsesgruppe søndag til nyhedsbureauet Reuters.

”Vi er 90 procent sikre på, at det var en bombe,” forklarer den anonyme havariundersøger til det internationale nyhedsbureau om den mulige årsag til flystyrtet, hvor alle 224 ombordværende blev dræbt.

Dermed forstærkes den mistanke om et terrorangreb, som de britiske myndigheder i starten af sidste uge var de første til at rejse. Kilder oplyste i weekenden til den britiske tabloidavis The Sun, at de amerikanske efterretningstjeneste CIA har mistanke om, at terrorgruppen Islamisk Stat har en agent i Sharm El Sheiks lufthavn.

Undgik et missil
I weekenden kom det også frem, at et britisk fly med 189 personer ombord i august under indflyvning til Sharm El Sheikh med nød og næppe undgik et missil. Ifølge den britiske avis Daily Mail nåede flyets kaptajn lige akkurat at lave en undvigemanøvre, så missilet passerede flyet i en afstand af omkring 300 meter.

Sent fredag aften ændrede det danske Udenrigsministerium sin rejsevejledning for Egypten, så ikke-nødvendige rejser til Sharm El Sheikh frarådes. Omkring 550 danskere blev lørdag hentet hjem fra badebyen til Danmark med tre fly. Omkring 300 danskere fortsætter deres ferie dernede, men der bliver ikke sendt yderligere danskere på ferie i Sharm El Sheikh.

I pendulfart
Rusland startede i weekenden en masseevakuering af russere fra både Sharm El Sheikh og Hurghada. 11.000 ud af de i alt omkring 80.000 russere, der menes at opholde sig i Egypten, blev fløjet hjem i en sand luftbro. Ifølge flere medier deltog mere end 40 fly fra en lang række russiske flyselskaber i evakueringen.

Således kunne man på Flightradar24.com hele weekenden følge hvordan Boeing-, Airbus- og Sukhoi-fly fra selskaber som Red Wings, Ural Airlines, Nordwind Airlines, Orenair og I-fly fløj i pendulfart mellem Sharm El Sheikh og Moskva, Skt. Petersborg og andre russiske byer. Samtidig havde det russiske katastrofeministerium flere fly i luften mellem Moskva og Sharm El Sheikh.

Sinai-halvøen er officielt en del af Egypten, men store dele af halvøen kontrolleres reelt af Islamisk Stat. Efter at have holdt sig udenfor i længere tid gik Rusland for omkring to måneder med i den kamp mod Islamisk Stat i Irak og Syrien, som Danmark blandt andet også deltager i.