Flyvejournalisternes førstemand sagde farvel

Efter 14 år forlod en af Danmarks mest karismatiske journalister formandsposten i den 78 år gamle forening Danske Flyvejournalisters Klub.

En af de mest kendte danske rejse- og luftfartsjournalister takkede af, da de danske luftfartsjournalister mandag valgte ny formand ved generalforsamlingen i foreningen Danske Flyvejournalisters Klub.

Efter 14 år på formandsposten sagde 77-årige Ejvind Olesen farvel til arbejdet med at stå i spidsen for den 78 år gamle forening, der blandt andre har haft Gunner Nu Hansen som formand.

Ikke så lang tid
Ejvind Olesen er tidligere rejseredaktør på Berlingske og arbejder i dag for CHECK-IN.dk’s konkurrenter Standby og Takeoff. Han har tidligere været formand for Danmarks Ishockey Forening og Danske rejseskribenter. Ved sin afgang fra formandsposten i Danske Flyvejournalisters Klub blev Ejvind Olesen udnævnt til æresmedlem af foreningen.

Foreningens næstformand, Preben Kjær, overtog formandsposten. Men Preben Kjær understregede, at han ikke agtede at være formand lige så lang tid som Ejvind Olesen og Gunnar Nu Hansen, der var formænd i henholdsvis 14 og 32 år.

Lise Tajik, Bent Bernardi Sørensen og Torben Andersen blev genvalgt til bestyrelsen. Henrik Baumgarten, Carsten Jørgensen og CHECK-IN.dk’s redaktør, Andreas Krog, er nye medlemmer af bestyrelsen.

Fortsat pionérarbejde
Foreningen er hvert år vært for en julesammenkomst for store dele af den danske luftfartsbranche. Her uddeles Luftfartspokalen og Ellehammer Prisen.

Luftfartspokalen er en vandrepokal, der blev indstiftet 1948 som en hædersbevisning til personer, der har ydet en usædvanlig indsats til gavn for dansk flyvning og luftfart, konstruktionen af danske fly, udviklingen af Flyvevåbnet eller lignende.

Blandt modtagerne af pokalen gennem årene er Prins Axel, H.C. Hansen, Ejlif Krogager, Prins Henrik, Simon Spies, Jan Carlzon, Flyvevåbnets Eskadrille 722, Niels Boserup, Kronprins Frederik, Jørgen Lindegaard og Susanne Larsen. I december 2013 modtog Martin Møller fra Nordic Aviation Capital pokalen.

Luftfartspokalen blev i 1992 suppleret med Ellehammer Prisen, der er opkaldt efter den danske flyvepionér Jacob Chr. Ellehammer. Prisen uddeles til en mand eller kvinde, der har fortsat Ellehammers pionérarbejde til gavn for flyvningens udvikling eller sikkerhed.

Den første modtager var luftkaptajn Stefan Rasmussen, som året forinden havde foretaget en mirakuløs nødlanding med en SAS-maskine ved Stockholm. Senere modtagere tæller Danmarks første kvindelige F-16 pilot Line Bonde og kunstneren og piloten Simone Kærn.