(Arkivfoto: Naviair/PR)

Forhøjet askeberedskab i Sverige

Svenske Luftfartsverket har indført forhøjet askeberedskab som følge af vulkantruslen fra Island.

Mens de islandske myndigheder har skruet ned for alarmniveauet i forhold til risikoen for et udbrud fra Bardarbunga-vulkanen, så har de svenske luftfartsmyndigheder i Luftfartsverket valgt at forhøje beredskabet. For selvom islændingene har skruet ned fra det øverste røde beredskabsniveau til det næstøverste orange niveau, så er der alligevel grund til at være beredt, mener svenskerne.

Det forhøjede beredskab indebærer at de svenske myndigheder har opdateret de gældende regler og planer for aske i luftrummet og udsendt information herom til alle brugere af det svenske luftrum via AIC (Aeronautical Information Circular).

Desuden deltager Luftfartsverket i arbejdet i en særlig krisegruppe, som er nedsat af den europæiske luftkontrolmyndighed Eurocontrol i Bruxelles.

Hvis Bardarbunga måtte gå i udbrud og udsende aske, der driver henover svensk luftrum, så bliver Luftfartsverkets opgave at koordinere med Eurocontrol, Sveriges meteorologiske institut og Transportstyrelsen. Luftfartsverkets trafikplanlæggere i Stockholm og Malmø spiller en nøglerolle i det arbejde.

Kraftigste jordskælv
Via såkaldte Notam-meddelelser og vejrinformationer vil Luftfartsverket informerer om hvilke områder af svensk luftrum, som er påvirket af eventuelle askeskyer. Meldingerne vil blandt andet bero på informationer fra Volcanic Ash Center i London. Det er en afdeling af Storbritanniens meteorologiske institut, som overvåger eventuelle askeskyer fra islandske vulkaner.

Natten mellem mandag og tirsdag registreredes et jordskælv med en styrke på 5,7 på Richter-skalaen cirka seks kilometer under Bardarbunga-vulkanen. Det er det kraftigste jordskælv siden Bardarbunga begyndte at røre på sig den 16. august. Og tirsdag middag registrerede et jordskælv med en styrke på 4,6 på Richter-skalaen under Dyngjujökull-gletcheren, som ligger ved siden af Bardarbunga.