(Foto: Heathrow Airports)

Forslag om ny London-lufthavn på Isle of Grain

Den britiske Davies-kommission kunne tidligere på ugen offentliggøre 50 indkomne forslag til at løse kapacitetsproblemerne i det britiske luftrum.

Den respekterede britiske økonom Sir Howard Davies står i spidsen for den såkaldte UK Airports Commission, der senest i sommeren 2015 skal præsentere et langsigtet forslag til løsning af kapacitetsproblemerne i Heathow-lufthavnen ved London samt i andre britiske lufthavne.

Tidligere i denne uge kunne Davies-kommissionen offentliggøre de omkring 50 forslag, der er indkommet til kommissionen. Forslagene sendes nu i offentlig høring med en frist til den 27. september, hvorefter kommissionen i december måned skal indsnævre antallet til en håndfuld projektforslag, der efterfølgende skal arbejdes videre med.

Et af forslagene er etablering af en ny storlufthavn med fire baner på halvøen Isle of Grain i Kent sydøst for London. Denne plan får nu fuld opbakning fra London´s borgmester Boris Johnson, der også er en varm fortaler for en ny lufthavn ved Themsen´s munding eller eventuelt en udbygning af Stansted-lufthavnen.

Urealistiske forslag
Blandt de omkring 50 indkomne forslag var nogle mere realiserbare end andre. Udbygningen af Heathrow med en tredje bane er tydeligvis ikke den foretrukne model, og Sir Howard Davies kunne da også glæde sig over projektforslaget fra Heathrow Lufthavn.

“Der er en del interessante forslag. Eksempelvis foreslår Heathrow noget som er meget forskelligt fra det, der tidligere har været fremme, så forslaget om en tredje bane er ikke længere på bordet,“ siger kommissisonsformanden til BBC.

En del forslag har også været noget urealistiske og flere direkte useriøse. Der har blandt andet været et forslag om at tillade flere natflyvninger til Heathrow for at kunne sprede trafikken over hele døgnet. Et andet forslag går ud på at forhøje passagerafgifterne for at reducere flytrafikken, mens andre vil have flyttet trafikken med de mindre fly væk fra Heathrow til Royal Air Force-basen Northolt i det vestlige London.

“Vi vil først se på, hvordan vi kan løse kapacietsproblemerne i alle de områder, der ikke omfatter London og det sydøstlige England. Når der er taget hånd om dette, vil vi til sidst vurdere, hvilket behov der vil være for at tilføre mere kapacitet til London-området og South East. Alt dette skal afsluttes i december måned,“ understreger Sir Howard Davies.