Paris-CDG - Terminal 2F (Foto: Groupe ADP)

Franske flyveledere i strejke

Flyselskaberne må tirsdag reducere 20 procent af trafikken til otte franske lufthavne som følge af en flyvelederstrejke. Herudover planlægger taxachaufførerne aktioner i Paris og andre byer.

Der er tirsdag udsigt til kaos omkring lufthavnene i Paris og andre større franske byer. Årsagen er, at flyvelederne strejker, mens taxichauffører i sympati vil blokere trafikken og igangsætte “kør langsomt“ aktioner.

Flyvelederstrejken blev igangsat mandag aften kl. 19.00 og vil først være afsluttet onsdag morgen den 27. januar kl. 06.00. De franske luftfartsmyndigheder har anmodet flyselskaberne om at reducere trafikken med 20 procent til landets otte største lufthavne.

Der er tale om lufthavnene Paris-CDG, Paris-Orly, Bordeaux, Marseille, Nice, Toulouse, Lyon og Nantes.

Air France meddeler, at man forventer tirsdag at kunne gennemføre samtlige langdistanceflyvninger, men at hver femte afgang på indenrigsruter og europæiske ruter vil blive aflyst.Hos SAS meddeler man, at det har været nødvendigt at aflyse en returflyvning fra Oslo til Paris kl. 08.00 tirsdag morgen.

Taxi-aktionerne forventes at forstyrre trafikken til Paris-CDG, Paris-Orly samt lufthavnen i Toulouse, Marseille og Bordeaux. Der forlyder, at taxichaufførerne vil blokere vejene til lufthavnene ved en “kør langsom“ aktion samt ved at parkere vogne i de større rundkørsler.

Ryanair raser
Hos lavprisflyselskabet Ryanair er der stor vrede over flyvelederstrejken, der atter engang koster flyselskaberne penge.

Det irske lavprisflyselskab har registreret, at det er den 40. franske flyvelederstrejke siden 2009. Ryanair opfordrer derfor EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet til at lave en lovgivning, der fjerner strejkeretten fra flyveledernes europæiske fagforeninger. Herudover mener Ryanair, at andre landes flyveledertjenester skal have adgang til at kontrollere overflyvning over fransk luftrum i forbindelse med de franske flyvelederstrejker.

“Det er vanærende, at europæiske forbrugere gentagne gange skal have deres ferie- og rejseplaner forstyrret eller annulleret som følge af selviske aktioner fra flyveledernes fagforeninger, som benytter strejker som et våben i sted for en sidste udvej. Franske flyvelederes planer om at strejke frem til onsdag morgen er deres 40. siden 2009, og det vil ramme hundredetusinder af europæiske forbruger og bringe kaos i deres rejseplaner,“ siger Kenny Jacobs, der er marketingdirektør hos Ryanair.