Gatwick vinder ind på Heathrow

Rejsende fra Danmark til London vælger i stigende grad London Gatwick-lufthavnen og vender ryggen til den travle Heathrow-lufthavn.

Når rejsende fra danske lufthavne skal til London, så står der i stigende grad London Gatwick Lufthavn på billetten, mens stadig færre vælger storebroren, London Heathrow. Det står klart, hvis man nærstuderer fordeling af trafikken fra Danmark på de forskellige London-lufthavne.

I de tre første måneder af 2014 valgte 157.132 passagerer at rejse mellem danske lufthavne og London Gatwick. Det er en fremgang på 34.179 passagerer – svarende til næsten 28 procent flere passagerer i forhold til samme periode sidste år.

I den samme periode faldt antallet af passagerer mellem London Heathrow og den eneste danske lufthavn med forbindelse til storlufthavnen, Københavns Lufthavn, med 6,3 procent til 209.961 passagerer. Det viser foreløbige tal fra de britiske luftfartsmyndigheder.

Fortsætte ud i verden
Med over 72 mio. passagerer i 2013 er London Heathrow suverænt Europas største og verdens tredjestørste lufthavn med en kapacitetsudnyttelse på over 99 procent. Som trafikknudepunkt for British Airways og en af de vigtigste europæiske destinationer for en lang række flyselskaber uden for Europa tiltrækker London Heathrow en stor mængde transferpassagerer, der kun lander i den britiske lufthavn for at skifte fly og fortsætte ud i verden.

Skal man blot til London, så kan de mange transferpassagerer og den store mængde af fly til og fra fremmede kontinenter skabe forsinkelser. Det er formentlig en del af forklaringen på at Gatwick bliver stadig mere populær. London Heathrow er dog stadig den mest populære lufthavn for de rejsende direkte fra de danske lufthavne. Således transporterede SAS og British Airways i januar, februar og marts i år næsten 210.000 passagerer mellem København og London Heathrow.

I Gatwick Lufthavnen var antallet af passagerer til og fra Danmark 157.132. Men hvis Heathrow fortsætter med at gå mellem fem og ti procent tilbage samtidig med at Gatwick fastholder en vækst på over 25 procent, så kan Gatwick inde for kort tid komme til at ånde Heathrow kraftigt i nakken.

Suverænt den største
Tendensen er den samme i de to øvrige skandinaviske lande, Norge og Sverige. Således er antallet af rejsende mellem norske lufthavne og London Heathrow faldet med 8,7 procent i første kvartal 2014 i forhold til samme kvartal sidste år, mens antallet af rejsende mellem Norge og London Gatwick er steget med 31,6 procent. Heathrow er dog stadig størst med 234.784 passagerer til og fra Norge mod 190.200 hos Gatwick.

I Sverige er stigningen endnu større. Her er Gatwick-trafikken steget med næsten 55 procent i første kvartal i år. Samtidig er trafikken mellem Sverige og London Heathrow faldet med 5,3 procent. London Heathrow er dog stadig suverænt den største London-lufthavn for rejsende fra Sverige med knap 270.000 rejsende i årets tre første måneder, mens 110.004 rejste mellem de svenske lufthavne og London Gatwick.