Gode råd mod flyskræk

Virksomheden Webpsykologen Flight Support har gennem flere år specialiceret sig i at hjælpe folk der har angst for at flyve. Flyskræk kan eksempelvis pludselig være dukket op, selvom man har fløjet meget og mange gange, eller det kan være en flyskræk som man altid har haft.

Det er højsæson for flyrejser. Mange glæder sig til flyrejsen, mens andre i højere grad frygter at skulle sætte ind i et langt metalrør, der skal bringe en frem til rejsemålet.

Men der er hjælp at hente. Blandt andet fra FlightCoach og psykolog Jakob Ek Haxholdt-Langenfeld, der tidligere har været pilot hos MAERSK AIR. Gennem sin virksomhed Webpsykologen Flight Support arrangeres løbende individuelt tilpassede flyvetrygheds-kurser, -foredrag og -seminarer for virksomheder og privatpersoner. Der arrangeres flyvninger med egen FlightCoach – både for grupper og individuelle, samt udarbejdning afsansetræningsprogrammer og flyvetræning.

Men ofte kan nogle gode og hurtige råd mod flyskræk tage den værste angst. Disse råd fra Webpsykologen FlightSupporthar vi samlet her:

1.Opsøg information – er der noget du ikke forstår, så spørg, eller undersøg det i litteratur eller på nettet. Viden fremmer tryghed.

2.Rejs i bekvemt og løstsiddende tøj – slips og høje hæle gemmer du til destinationen.

3.Vær i god tid i lufthavnen – stress øger muligheden for angst.

4.Undgå alkohol før og under rejsen – alkohol dehydrerer, og angsten bliver værre af den.

5.Undgå piller – selvmedicinering og flyvning er en rigtig dårlig cocktail (rådfør dig med en læge).

6.Bed om at sidde så langt fremme i flyet som muligt – de fleste fly støjer mindst oppe foran, og her er beægelserne fra turbulens også mindst.

7.Fortæl personalet både i lufthavnen, i og ved flyet at du er bange for at flyve – de har set det mange gange før, og vil gerne støtte og hjælpe.

8.De lyde du ikke ved, hvad er, skal helt sikkert være der. Du tænker på dem nu, fordi du er angst (det er derfor dine sanser er skærpede og du lytter efter noget der kan være farligt – men det er ikke farligt!

9.Forsøg at beskæftige dig med noget konkret medens du er om bord på flyet. Læs f.eks. en bog, tegn lyt til dejlig musik, skriv ting ned, som du vil gøre, når du når frem – bliv tålmodigt ved, selvom du tænker, at du ikke kan koncentrere dig.

10.Brug eventuelt afslapningsteknikker, når du mener at du er ved at blive angst, som f.eks. langsom og dyb vejrtrækning.

11.Kig på kabinepersonalet – ser de rolige ud, er alt som det skal være, hvis de er urolige har de bare en “dårlig dag“ som os andre.

12.Vær åben omkring din flyveangst – lad være med at lukke dig inde i dig selv.

13.Brug ørepropper for at dæmpe lyde, deter angstnedsættende.

14.Lyt eventuelt til musik du kan lide at høre. Du kan gøre det både før og under flyvningen (ikke fra en mobiltelefon – rådfør dig med personalet, hvis du er i tvivl)

Ifølge Jakob Ek Haxholdt-Langenfeld kan nogle af ovenstående råd både føles og være svære at udføre, nårman først er i en flyskræk/flyveangst- eller paniktilstand. Her opforderes der til, at man prøver atgøre så meget som muligt, mens man kan. Derfor skal rådene anvendes i god tid førman eventueltgår i panik og allerede ved begyndende symptomer.

Link: Webpsykologen Flight Support

Foto: Flyveangst-simulator.(Webpsykologen Flight Support)