Greenland Express ikke i luften mandag

Langsommelig sagsbehandling hos luftfartsmyndighederne betyder, at det virtuelle flyselskab Greenland Express ikke kommer i luften mandag, som det ellers var planen.

Det nye virtuelle flyselskab Greenland Express kommer ikke i luften med ruteflyvninger mellem Grønland, Island og Danmark på mandag, sådan som det ellers var planen. Det bekræfter direktør Ronald Janssen fra det hollandske flyselskab Denim Air over for CHECK-IN.dk.

Selskabet skal operere et Fokker 100-fly på vegne af Greenland Express. Flyet har fået hollandske registreringsbogstaver. Men på trods af at Denim Air indsendte en ansøgning til de hollandske luftfartsmyndigheder for tre uger siden, så er flyet stadig ikke kommet på Denim Airs driftstilladelse, den såkaldte Air Operators Certificate. Derfor kan Denim Air endnu ikke bruge flyet til ruteflyvning.

Uden for kontrol
Når de hollandske myndigheder vender tilbage med en godkendelse skal Denim Air videre til de danske luftfartsmyndigheder for at få flyet godkendt til flyvninger til og fra Grønland.

”Vi kommer ikke i luften mandag. I teorien er det stadig muligt at komme i luften tirsdag. Det kræver at godkendelse fra de hollandske myndigheder kommer mandag morgen og at de danske myndigheder hurtigt siger god for flyet,” forklarer Ronald Janssen til CHECK-IN.dk.

”Men det er uden for vores kontrol. Det lægger i hænderne på myndighederne,” siger Ronald Janssen.

Flyet har fået registreringsbogstaverne PH-MJP og forventer at komme til Aalborg Lufthavn mandag så det er klar til at gå i luften så snart myndighederne giver grønt lys. Det skulle være malet i Greenland Express’ farver torsdag. Men tekniske problemer under en testflyvning onsdag betød, at det måtte udskydes til weekenden.

Næsten 10 timer
Efter planen skal flyet sættes ind på ruter fra Aalborg via København og Keflavik til Kangerlussuaq og Narsarsuaq. Det betyder, at en tur fra Aalborg til Grønland kan vare næsten 10 timer og involvere to mellemlandinger. Konkurrenten Air Greenland er fire timer og fyrre minutter om den direkte tur fra København til Kangerlussuaq.

Hos Greenland Express ønsker direktør Gert Brask ikke at udtale sig om sagen.

Greenland Express forhandler med handlingselskabet Aviator, der indtil 20. maj hed Novia, om at indgå en kontrakt på handlingydelser i Københavns Lufthavn. I Keflavik-lufthavnen på Island er det planen, at Greenland Express-flyet skal handles KFS (Keflavik Flight Services), der netop er startet op igen efter to konkurser. I Aalborg og på Grønland lyder meldingen, at alle aftaler med Greenland Express er på plads og at man ser frem til at modtage selskabet.