Grønt lys til Greenland Express

Greenland Express har fået det grønlandske selvstyres formelle tilladelse til at bryde Air Greenlands monopol på flyvninger mellem Danmark og Grønland.

En stor sten på vejen til at bryde Air Greenlands monopol på flytrafik mellem Danmark og Grønland blev ryddet af vejen i sidste uge, da den nye grønlandske regering besluttede at give Greenland Express tilsagn om, at de må flyve til og fra Grønland.

Det grønlandske selvstyre ejer selv 37,5 procent af Air Greenland. Og derfor var det imødeset med spænding om den nye regering ville åbne op for potentiel konkurrence til sit eget selskab.

Valget den 12. marts udsatte beslutningen. Men på et møde i regeringen torsdag i sidste uge kom det grønne lys endelig.

”Dette er vores første formelle godkendelse for Greenland Express. Vi skal nu arbejde på de næste skridt i vores ansøgnings proces for at være i stand til at bevæge os imod operationel status af projektet,” siger Greenland Express’ danske talsmand Gert Brask.

Flyvninger i sommeren 2013
Målet er at påbegynde flyvninger sommeren 2013 og at billetsalget starter kort før. Det er planen, at flyve mellem Grønland og København to gange om ugen suppleret med en flyvning fra Grønland via Keflavik på Island til Aalborg og retur tre gange om ugen. På sigt er det planen også at flyve til Amsterdam, London og München samt til en destination i Canada.

Det er ifølge Gert Brask også planen, at Greenland Express meget hurtigt skal have sin egen tilladelse til at drive luftfartsselskab, et såkaldt AOC. Men i starten bliver det hollandske Denim Air, der skal operere flyet og Greenland Express vil derfor i starten kun være et virtuelt flyselskab.

Hollandsk flyfragt
Selskabet bag projektet hedder Greenland Express Limited og har adresse i det centrale London. Greenland Express Limited er blandt andet ejet af den hollandske flyfragtvirksomhed Silver Tiger Aviation. I ejerkredsen er også det britiske konsulentfirma Delta Capita, der arbejder med rådgivning i den finansielle sektor.