Grønt lys til Sharm el-Sheikh

Udenrigsministeriet fraråder ikke længere rejser til charterdestinationen Sharm el-Sheikh i Egypten.

Egypten tog i fredags et stort skridt i retning af igen at kunne blive en af den danske charterbranche og de danske charterrejsendes favoritlande. Det skete, da Udenrigsministeriet meddelte, at man ikke længere fraråder rejser til charterdestinationen Sharm el-Sheikh på Sinai-halvøen. Siden marts har ministeriet ellers frarådet alle rejser til den egyptiske charterfavorit. Det har betydet, at solhungrende danskere har måtte finde andre destinationer.

Med udmeldingen fra Udenrigsministeriet er der igen frit slag på alle hylder hvad angår de populære charterrejsemål i Egypten efter et turbulent år.

Det startede for alvor i august sidste år, da politisk uro i hovedstaden Cairo fik Udenrigsministeriet til at trække i håndbremsen og fraråde alle rejser til charterdestinationerne Hurghada ved Rødehavet og Sharm el-Sheikh på Sinai-halvøen.

Flere tusinde danskere blev sendt hjem til Danmark. Og de der havde bestilt rejser til Egypten i sensommeren eller vinteren fik tilbud om at kunne komme til blandt andet De Kanariske Øer i stedet eller få pengene retur. Sidenhen ændrede Udenrigsministeriet sin rejsevejledning så chartergæsterne kunne vende tilbage. Men i marts trak man så delvist i bremsen igen og frarådede rejser til Sharm el-Sheikh, mens det stadig var sikkert at rejse til Hurghada.

Indkøbte nye fly
At et af de mest populære charterlande pludselig var no-go skabte et stort pres på de andre destinationer og fik hotelpriserne til at stige. Samtidig gav det dominoeffekter i den danske rejse- og luftfartsbranche. Ikke mindst hos Atlantic Airways, der sidste år indgik flere store aftaler med Egypten-specialisten Atlantis Rejser om en stor serie af flyvninger til Egypten og indkøbte nye fly for at kunne klare opgaven. Da flyvningerne pludselig ikke skulle gennemføres alligevel, gav det Atlantic Airways store økonomiske problemer.

Det førte i sidste ende til det strategiskifte, som selskabet præsenterede i midten af juni. Nu vil selskabet skille sig af med det ene af sine tre Airbus A319-fly og primært fokusere på ruteflyvning til og fra Færøerne og drosle ned på seriecharteraktiviteterne.

Atlantic Airways har dog endnu ikke trukket sig helt ud af charterproduktion. Det er da også et Atlantic Airways-fly, der den 26. juli står for at gennemføre flyvningen, når Atlantis Rejser igen begynder at sende gæster til Sharm el-Sheikh.