Hurtig genrejsning af den japanske rejselyst

Forårets jordskælvskatastrofe og eksplosionen på Fukushima atomkraftværket satte øjeblikkeligt sine spor på rejselysten både til og fra Japan. Men de seneste tal viser, at rejselysten atter er i vækst, hvilket især skyldes Kina.

Fredag den 11. marts 2011 klokken 14:46 lokal tid blev Japan ramt af et voldsomt jordkælv med epicenter 130 kilometer øst for Sendai på Honshû-øen.

Det undersøiske jordskælv forårsagede en serie af op til 10 meter høje tsunamier langs Honshûs østkyst og var anledning til en omfattende ulykke på
Fukushima atomkraftværket. Flere kernereaktorer fik problemer med nedkølingen og blev ramt af eksplosioner.

Jordksælvet og ulykkerne på atomkraftværket fik stor betydning forrejseaktiviten til Japan, hvor mange såvel turister som forretningsrejsende udeblev i de første uger efter ulykken. Samtidig betød jordskælvet en stor nedgang i japanske turisters rejselyst.

Men nu tyder meget på, at den japanske rejselyst genoprettes hurtigere end forventet. Det rapporterer Travel Daily News.

Det japanske marked for turisme har over de seneste måneder udvist en støt genopbygning efter jordskælvskatastrofen i marts, og der forventes yderligere forbedring i 2012 for såvel turister til Japan, som japanske turister til udlandet.

Dermed tyder alt på, at jordskælvskatastrofens konsekvenserne bliver langt mindre end ved andre kriser som terrorangrebet mod World Trade Center den 11. september 2001, den frygtede lungesygdom SARS eller svine-influenzaen.

De primære markeder er atter i vækst

Ifølge tal fra Japan National Tourism Organization voksede trafikken ud af Japan med 1,2 % i perioden fra januar til november 2011. Efter den øjeblikkelige nedtur umiddelbart efter katastrofen begyndte tallene at blive positive igen allerede fra juli måned.

“Til trods for at det japanske folk led et alvorligt psykologisk chok efter katastrofeni foråret, så er lysten til at rejse steget snarere end faldet i kølvandet på jordskælvet,“ sigerHiroshi Kurosu, der er seniorforsker hos JTB Foundation.

Det er især de yngre japanere, der har ført an i den genopstandne rejselyst, hvorimod den ældre generation har været mere forsigtige.

For 2012 forudsiger JTB Foundation en efterspørgsel svarende til 17,4 millioner rejsende, hvilket er en vækst på 2,7 % i forhold til 2011, hvor antallet af rejsende fra Japan ventes at blive på 16,95 millioner.

Til gengæld havde jordskælvskatastrofen betydelig negativ effekt på antallet af rejsende til Japan. De fem primære markeder for rejsende til Japan er Sydkorea, Taiwan, KIna, USA og Hong Kong, der udgør mere end 70 % af det total antal indrejsende.

Og her lod genopretningen vente på sig. Først med de allernyeste tal fra november 2011 er alle top 5 markeder igen på rette spor med positiv vækst.

For 2012 ventes især Kina at drive væksten i rejsende til Japan og faktisk overgå tallene fra 2010. Denne markante fremgangskyldes ikke mindst, at den japanske regering har lempet på reglerne for udstedelse af visum til kinesiske rejsende.