Hver tiende har tvungne ferieuger

Kun hver tiende oplever at arbejdsgiveren dikterer ferie i bestemte uger. Mest tvang er der i uge 29 og 30.

Begrebet ”industriferie” hører snart fortiden til. Således viser en undersøgelse, at kun hver tiende dansker bliver tvunget af sin arbejdsgiver til at lægge sin ferie i bestemte uger, hvor virksomheden holder sommerlukket.

I takt med at Danmark er gået fra at være et industrisamfund til i højere grad at blive et videnssamfund, så er tiden hvor landets store fabrikker satte maskinerne på hold samtidig og sendte medarbejderne hjem i den klassiske industriferie i uge 29 – 31 ved at blive sagablot.

En landsdækkende undersøgelse, hvor 1258 respondenter har svaret, viser, at det kun er 10 procent af de adspurgte, der har tvungne ferieuger på deres arbejdsplads.

Relativt meget højere
Selvom det er langt færre end for ti eller 20 år siden, så skaber det stadig nogle problemer.

”Det tilkommer ikke rejsebranchen at blande sig i, om og i givet fald hvornår danske virksomheder holder sommerferielukket, men vi kan blot qua undersøgelsen se, at det har nogle konsekvenser. Fra egen praksis ved vi jo også, at priserne på rejser er relativt meget højere i juli end i juni eller september eksempelvis, da efterspørgslen i juli er så markant. Priserne på identiske produkter falder med 25 – 75 procent efter skolesommerferien”, konstaterer Rikke Koks Andreassen, kommunikationschef hos Apollo, der har fået lavet undersøgelsen hos Kompas Kommunikation.

En uge på den græske ø, Kreta, på et godt firestjernet hotel ud til havet koster typisk mellem 3000,- kr. og 4000,- kr. i juni og september, mens samme produkt i juli prismæssigt kan ligge på 5000,- kr. og 8.000,- kr. Prisforskellen er blot et eksempel af mange.

De tvangsferierende er primært at finde på stranden, i sommerhuset eller i de udenlandske storbyer i uge 29 og 30. Således bliver 93 procent tvunget til ferie i uge 29, mens 88 procent tvinges på ferie i denne uge, uge 30.