Istanbul Atatürk Airport (Foto: TAV Airports)

Imponerende comeback for tyrkisk storlufthavn

Atatürk-lufthavnen i Istanbul havde i november næstflest passagerer blandt de europæiske storlufthavne, men der var stadig et pænt stykke op til Heathrow Airport.

Siden terrorangrebet i Istanbul Atatürk Airport den 28. juni 2016 samt det efterfølgende mislykkede miltærkup har den tyrkiske storlufthavn været hårdt ramt.

Således kunne man i efteråret 2016 for første gang siden 2002 konstatere tilbagegang i passagertallet i Atatürk-lufthavnen, der drives af den tyrkiske lufthavnsoperatør TAV Airports. Dermed blev der sat en brat stopper for en fremgang, der havde bragt den store Istanbul-lufthavn frem til en position som den tredjestørste lufthavn i Europa.

Men nu går det atter fremad i Atatürk-lufthavnen, og i november voksede passagertallet alene med 16,5 procent til i alt 5.159.487 passagerer, hvilket var nok til at overhale Paris Charles de Gaulle, der drives af franske Groupe ADP. Den franske hovedstadslufthavn nåede “kun” op på 5.153.227 passagerer, hvormed den tyrkiske lufthavn kunne kalde sig Europas næststørste lufthavn med en margin på blot 6.260 passagerer til Paris-CDG.

Den imponerende vækst i sidste måned betød dog ikke, at Atatürk-lufthavnen, der ligger på den europæiske side af Bosporusstrædet, var i nærheden af at true førerpositionen i London Heathrow Airport, der er Europas største. Den britiske storlufthavn havde således 5.920.008 passagerer gennem terminalerne i november måned.

Når passagertallene for hele 2017 er gjort op, vil Heathrow fortsat indtage førstepladsen efterfulgt af Paris-CDG og Amsterdam-Schiphol med Istanbul-Atatürk på en fjerdeplads. Frankfurt Lufthavn vil indtil videre være henvist til en femteplads trods en samlet fremgang på mere end seks procent i 2017.

180 nordiske flyvninger om ugen
Det er især Turkish Airlines, der har trukket den markante vækst i november måned. Det tyrkiske Star Alliance-selskab havde i sidste måned en passagerfremgang på ikke mindre end 18,4 procent i forhold til november 2016. Det er både indenrigsruterne og de internationale ruter, der har fremgang.

År til dato har passagervæksten været på 8,3 procent til samlet 63,1 millioner passagerer ved udgangen af november. Den stærke vækst i november, der er første måned af vintertrafikprogrammet, vidner således om en markant kapacitetsforøgelse, hvorfor der kan være udsigt til nogle markante vækstrater i de kommende måneder.

I vintertrafikprogrammet 2017/18 flyver Turkish Airlines samlet 162 gange om ugen mellem Atatürk og de nordiske lufthavne i København (34), Stockholm-Arlanda (34), Oslo (28), Helsinki (28), Gøteborg (24) og Billund (14), mens Atlas Global trafikerer henholdsvis Stockholm-Arlanda (10) og København (8) fra Istanbul Atatürk Airport.

 

Relaterede artikler:

Europas største lufthavn åbner om et år

Istanbul-lufthavn i krise

Kriseramt europæisk flyselskab skifter koncernchef

Turkish Airlines udskyder levering af 39 nye fly

Passagertal i tyrkiske lufthavne styrtdykker