Indenrigsflyvning i Venstre-kampagne

Venstre har tyvstartet valgkampen med kampagnen ‘Bag facaden’, hvor dansk indenrigsflyvning er et centralt element. ‘Hvorfor skal nordjyder betale 49,7 mio. kr. ekstra for at flyve fra Nordjylland?,´spørger partiet Helle og Villy som en del af kampagnen.

(OPDATERET)

“Vil I til magten, må I give ærlige svar på de svære spørgsmål og ikke gemme jer bag en poleret facade. Det er kun fair.“ Således indledes den meget omtalte Venstre-kampagne, der reelt har skudt valgkampen i gang.

Og dansk indenrigsflyvning er et centralt element i kampagnen. Her fokuseres nemlig på den af S-SF foreslåede passagerafgift på 75 kroner, som de to oppositionspartier ønsker at få indført ved lov, hvis de kommer til magten efter det kommende folketingsvalg.

Det er nordjyderne, sønderjyderne og bornholmerne, som kampagnen især er rettet imod. Det er også de områder i Danmark, hvor substitutionsmulighederne til indenrigsflyvning ikke er tilstrækkelig.

I kampagnen spørges der: “Hvorfor skal nordjyder betale 49,7 mio. kr. ekstra for at flyve fra Nordjylland?“. I en ledsagende faktaboks oplyses det, at S-SF forslagtet vil ramme 662.745 afrejsende passagerer, der årligt rejser fra Aalborg Lufthavn.

Tilsvarende beregninger er lavet for Bornholm, hvor det handler om 9,5 milioner kroner baseret på årligt 126.994 afrejsende passagerer samt Sønderjylland, hvor 34.882 årlige passagerer fra Sønderborg Lufthavn skal påføres afrejseafgifter til en samlet værdi af 2,6 millioner kroner.

Underligt nok vælger Venstre udelukkende at fokusere på afgiften på enkeltrejser, men for det regionale erhvervsliv i de pågældende områder, vil der være en afgift på det dobbelte – altså 150 kroner – idet rejser til hovedstaden bliver afgiftsbelagt på både ud- og hjemrejse. Derfor kan man med rette sige, at Venstre underdriver sin kampagne.

“Det er rigtigt, at vi har holdt os til at kigge på antallet afgange og ikke medregnet ankomster. Det skyldes, at S-SF vil bruge enhver lejlighed til at beskylde os for skræmmekampagne, så derfor har vi valgt at bruge de mest uangribelige tal. Udgifterne for passagerer fra f.eks. Aalborg Lufthavn vil selvfølgelig ikke ”kun” blive 49,7 mio., men snarere 90 mio. kr., fordi folk også skal hjem igen – så vi har været virkelig flinke ved S-SF,“ siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen fra Venstre.