Fokker F-100 fly fra Denim Air i Aalborg Lufthavn.

Ingen festivitas ved premiereflyvning

Greenland Express har fravalgt den sædvanlige åbningsceremoni, når det virtuelle flyselskab i dag forventes at sende det første fly afsted fra Danmark til Grønland via Island.

Det har været en lang og sej fødsel for luftfartsiværksætteren Gert Brask at få etableret en flyrute mellem Danmark og Grønland via Island. Men nu er det virtuelle flyselskab Greenland Express Air klar til at gå i luften.

Tirsdag morgen kl. 08.00 skal Fokker 100-flyet fra hollandske Denim Air efter planen som flightJ7823Asætte kursen mod København og derfra videre til Keflavik Lufthavn på Island. Herfra går turen til Kangerlussuaq, inden der atter flyves via Keflavik til København og herfra tilbage til Aalborg, hvor flyet forventes at ankomme kl. 23.55.

Oprindeligt skulle første flyvning have fundet sted mandag den 2. juni, men manglende myndighedstilladelser for hollandske Denim Air, der teknisk skal operere flyvningerne, tvang Greenland Express Air til at udsætte premieren med 14 dage.

De mange bump på vejen har angiveligt gjort Greenland Express Air forsigtig med at tiltrække sig mediernes opmærksomhed, hvis premiereflyvningen ikke kan finde sted som forventet. Derfor har flyselskabet valgt at afslå Aalborg Lufthavns tilbud om at gennemføre den sædvanlige festivitas med pindemadder og champagne før første flyafgang.

“Vi laver ikke noget festivitas, men vil gemmer det til et senere tidspunkt. Vi har simpelthen ikke tid til det i øjeblikket,“ siger administrerende direktør Gert Brask til CHECK-IN.dk.

Har fortrudt sin beslutning
Den første afgang fra Aalborg til Keflavik og Kangerlussuaq ser ikke ud til at blive udsolgt. Mandag eftermiddag var det således muligt at booke billetter på såvel Business Class som økonomiklasse.

Herudover har Greenland Express Air valgt at tilbyde enkeltbilletter til reducerede priser på afgangene den 17., 19., 25. og 30. juni fra Aalborg og København til Keflavik og Akureyri. Her er billetprisen på blot 1.095 kroner inklusive skatter og afgifter.

For få uger siden var Gert Brask klar til at opgive hele luftfartsprojektet, da han havde fået helbredsproblemer som følge af det store forretningsmæssige pres samt den overvejende negative omtale i medierne.

Det grønlandske medie Sermitsiaq spurgte i sidste uge Gert Brask, om han stadig ønskede at komme ud af flyselskabet før opstarten.

“Nej, det gør jeg ikke. Opslaget på min personlige Facebook-profil blev skrevet i slipstrømmen på endnu en tur i vridemaskinen hos Sermitsiaq. Du er muligvis ikke klar over det, men det kan faktisk slå hårdere, end man skulle tro, hvis man på jeres hjemmeside bliver udskreget som ‘løgner’, således som du selv gjorde det i det aktuelle tilfælde den 30. maj. Det var i øvrigt netop denne historie, der drev mig til at skrive det – indrømmet nok uoverlagte – opslag på min personlige Facebook-side,“ forklarede Gert Brask i sidste uge til journalist Søren Duran Duus fra Sermitsiaq.

I et telefoninterview med CHECK-IN.dk den 3. juni forklarede Gert Brask følgende om sin beslutning:

“Jeg vil ud af det på grund af helbredsmæssige årsager. Pressen har gjort alt for at ødelægge mig, og det er lykkedes. Nu har jeg fået hjerteproblemer og andre følgesygdomme. Jeg skal ud af det hurtigst muligt.“