Ingen rejseangst på årsdagen for flyterror

Det skræmmer ikke de flyrejsende, når afrejsedagen er 11.september – den dato, hvor terrorister for 11 år siden fløj tre fly ind i World Trade Center og Pentagon.

Det holder tilsyneladende ikke de rejsende hjemme, at der står 11. september på kalenderen. At det i går var 11 år siden, at 19 terrorister kaprede fire fly i USA og fløj tre af dem ind i World Trade Center i New York og Pentagon i Washington D.C., kunne ikke mærkes hos SAS, der flyver til tre destinationer i USA. Og det er en gentagelse af billedet fra sidste år.

”Vi ser ikke en mærkbar effekt på USA-ruterne, og slet ikke på de andre ruter,” forklarer SAS’ danske pressechef, Trine Kromann-Mikkelsen.

I ugerne efter terrorangrebene den 11. september 2011 oplevede SAS en generel nedgang i trafikken på op til 25 procent. På flyene til USA forsvandt mere end 60 procent af passagererne. Terrorangrebene betød også at SAS-ruten fra Oslo til New York måtte lukke, ligesom den annoncerede København – San Francisco rute ikke kom i luften. Den rute åbner 8. april næste år. Mere end 11 år senere end planlagt.

Siden SAS åbnede ruten fra København til New York havde rutenummeret været SK911. Men i december måned 2001 ændredes det til SK909, som den har heddet lige siden.

Milliarderstatning
Ejeren af World Trade Center, Larry Silverstein, fører stadig retssager mod luftfartsselskaberne United og American Airlines. Det var fly fra de to selskaber, som den 11. september 2011 ramte de to tvillingetårne. Ejeren mener, at luftfartsselskaberne skal holdes ansvarlige for manglende sikkerhed i lufthavnene. Han ønsker derfor en erstatning fra de to selskaber på 8,4 mia. dollars. En dommer har dog bestemt, at Larry Silverstein højest kan få 2,8 mia. dollars i erstatning fra United og American Airlines.

SAS er blandt de luftfartsselskaber, som ikke har række 13 i deres fly.