Ryanair Boeing 737-800 i Billund Lufthavn (Foto: BLL)

Ingen Ryanair-konflikt i sommerferien

Der bliver ingen faglig blokade mod Ryanair i Billund i de kommende sommerferieuger.

Rejsende, der har købt flybilletter med Ryanair fra Billund, kan ånde lettet op. Det irske lavprisselskabs flyvninger i sommerperioden bliver ikke lammet af den konflikt mod selskabet, som den danske fagbevægelse har varmet op til gennem flere måneder.

På et møde den 8. juni valgte HK, 3F og Dansk Metal at bede LO’s jurister om at undersøge det juridiske grundlag for en sympatikonflikt mod selskabet en ekstra gang. Først når juristerne vender tilbage, vil fagforeningerne beslutte, om de vil følge opfordringen fra Flyvebranchens Personale Union (FPU) til at blokere for det irske lavprisselskabs operationer i Billund.

”Juristerne arbejder stadig, og det er uvist hvornår de vender tilbage med deres vurdering,” siger Thilde Waast, der er formand for Flyvebranchens Personale Union.

Når juristerne er klar med deres vurdering skal fagforeningerne på et nyt såkaldt koordinerende møde i LO-regi beslutte, om de vil følge opfordringen fra FPU. Og der er ikke sat en dato for et nyt møde.

Op i det røde felt
Ryanair har gennem flere år fløjet til og fra den midtjyske lufthavn. Men i marts etablerede selskabet en base i Billund med to fly og 50 – 60 piloter og kabinepersonale. Ryanair nægter at tegne overenskomst med Flyvebranchens Personale Union for de ansatte, der er stationeret på dansk jord. Det sendte FPU op i det røde felt, men da ingen af de Ryanair-ansatte er medlemmer af FPU, så kan fagforeningen kun lægge pres på Ryanair ved at få kollegerne i de andre forbund til at iværksætte sympatikonflikter.

FPU havde sat næsen op efter at HK, 3F og Dansk Metal på mødet var klar til at give grønt lys til en storstillet blokade af Ryanairs operationer startende i dagene op mod skolernes sommerferie, som starter på fredag. Men sådan kom det ikke til at gå, og dermed er sommerferien sikret for alle de, som har valgt at købe billetter med Ryanair fra Billund.

HK, 3F og Dansk Metal organiserer til sammen både check-in personale, butiksansatte, sikkerhedsfolk, bagagefolk og mekanikere i lufthavnen. En sympatikonflikt fra de tre fagforbund ville derfor mere eller mindre lamme Ryanairs operationer i Billund.

En række ansatte i Billund Lufthavn har dog udtrykt skepsis over for konflikten, som de frygter i sidste ende vil koste arbejdspladser. Ryanair er med cirka 30 procent af trafikken den største operatør i Billund, og derfor vil det unægteligt få konsekvenser hvis selskabet vælger at lukke basen igen.