Jesper Rungholm (t.v.) får overrakt ERA´s Personal Excellence Award. (Foto: Satu Dahl)

International hæder til dansk luftfartsdirektør

Administrerende direktør Jesper Rungholm fra Danish Air Transport fik tildelt hæderspris ved European Regional Airlines årsmøde i Madrid.

Da Jesper Rungholm startede Danish Air Transport (DAT) i 1989 sammen med hustruen Kisser, havde han ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at han 27 år senere skulle stå på scenen i det mondæne Palacio del Negralejo i Madrid og blive hyldet af luftfartskolleger fra hele Europa.

Men det var, hvad der skete onsdag aften ved årsmødet i European Regions Airline Association (ERA), hvor Jesper Rungholm modtog ERA Award for Personal Excellence.

ERA´s generaldirektør Simon McNamara begrundede pristildelingen til den danske luftfartsdirektør således:

“Jesper var og er stadig en pioner i den regionale flyvning, hvor han etablerede Danish Air Transport i 1989 og stadig indtager pladsen som administrerende direktør i selskabet. Siden DAT trådte ind i ERA i 2002, har Jesper været en varm fortaler for organisation samt en åbenhjertig advokatør for alle områder af regionalflyvningen. Hvis man er i branchen for regional flyvning, vil man uden tvivl havde hørt om Jesper, og hans bidrag til den regionale luftfartsindustri er imponerende, unik og inspirerende, og han fortjener virkelig denne pris.”

Det var en noget overrasket Jesper Rungholm, der blev kaldt på scenen. Han havde ingen anelse om, at han var udpeget til den fornemme pris, men en takketale var han uden tøven i stand til at levere, da luftfartsdirektøren fra Vamdrup –  som de fleste ved – er udstyret med stærke evner til at kommunikere.

“Jeg har altid være en åben advokat for ERA og deres virke, og man sætter åbenbart pris på, at jeg ofte kæfter op. Jeg har været meget aktiv i 261-sagen (EU 261/2004 direktivet, red.), og der er tilsyneladende, hvad man lægger vægt på og sætter pris på,” siger Jesper Rungholm til CHECK-IN.dk, da vi fangede ham kort før hjemrejsen fra Madrid.

Fra reklamefotograf til luftfartsdirektør
Det er ikke en lang boglig uddannelse, der har båret Jesper Rungholm frem i scenelyset i den europæiske luftfart. Han er født omkring Hasselsager sydvest for Aarhus og droppede ud af gymnasiet uden at få sin studentereksamen. Til gengæld blev han uddannet reklamefotograf.

I 1981 kom Jesper Rungholm ind på flyveskolen trods den manglende studentereksamen, og relationerne til Vamdrup, hvorfra DAT-koncernen styres, kom via arbejdet i Forsvaret, hvor den unge Rungholm fløj fra Flyvestation Vandel. Det blev også til pilotopgaver i redningshelikopter i Eskadrille 722, før han etablerede DAT sammen med fruen.

Første opgave var faldskærmsflyvning i Norge i seks uger, og sidenhen blev det til fragtflyvning med reservedele til biler samt dele og komponenter til rederier og offshore-industrien. Det egentlige internationale gennembrud kom i 1994, da DAT fik en kontrakt om at flyve udstyr fra Frankrig og rundt i Afrika i forbindelse med det årlige Paris-Dakar rally. En opgave som DAT varetog 13 gange frem til 2007.

I 2014 kunne DAT-koncernen fejre 25 års jubilæum, og sidste år havde Danish Air Transport Holding en omsætning på omkring 650 mio. kroner og op imod 400 ansatte. Ruteaktiviteterne omfatter indenrigsruterne fra Bornholm og Karup til København, ruten mellem Billund og Bornholm, samt ruter til og fra Norge. Koncernen beskæftiger 22 fly fra Danmark og Litauen, og det inkluderer blandt andet fem Airbus A320-fly, der benyttes til charterflyvninger og wetlease-opgaver.

Kirsten og Jesper Rungholm modtog i 2003 Luftfartspokalen, mens Jesper Rungholm i 2012 blev hædret med Ellehammer Prisen, Begge priser uddeles af Danske Flyvejournalister.

 

Relaterede artikler:

Dansk flyselskab på opgave for Det Hvide Hus

Med “bussen” fra Antalya til Billund

Dansk fly i vellykket FIFA-rejse

25 år med farvestrålende fly

Luftfartspokaler gik til Jylland