Boeing 787 Dreamliner fra Sccot.

Ipads til passagererne giver brændstofbesparelser

Singapore Airlines’ nye lavprisselskab Scoot har erstattet tv-skærmene med ipads. Det reducerer flyenes vægt med syv procent, og dermed mindskes brændstofforbruget.

Det nye asiatiske lavprisselskab Scoot har formået at skære syv procent af vægten af sine fly ved blot at lade de traditionelle underholdningssystemer og tv-skærme i flyene erstatte af ipads, som passagererne låner.

Scoot startede de første flyvninger mellem Singapore og Sydney i denne uge, og udvider i næste uge med flyvninger fra Singapore til Gold Coast-lufthavnen på Australiens østkyst. Selskabet bruger fire Boeing 777-200 fly, som man har arvet fra moderselskabet Singapore Airlines. Scoot har sat fyrre procent flere sæder ind og er nået op på en konfiguration med 32 business class-sæder og 368 økonomiklasse-sæder.

Ved overtagelsen af flyene fra Singapore Airlines blev alt det udstyr, der blev brugt til underholdningssystemerne pillet ud sammen med tv-skærmene ved de enkelte sæder. Flyene blev kort sagt skraldet for underholdningsudstyr til passagererne. I stedet har Scoot anskaffet sig en stak ipad tabletcomputere, som passagererne kan bruge til at fordrive tiden med. På business class låner man dem gratis, mens man på økonomiklasse betaler et lille beløb.

Det giver dobbeltgevinst for flyselskabet. For foruden lejeindtægten, så er der også store besparelser at hente på vægten af flyet og dermed på forbruget af brændstof. Scoot siger selv, at de har formået at gøre flyene syv procent lettere. Ikke uvæsentligt, når brændstofpriserne er høje og man forsøger at sælge billetter til priser på helt ned til 450 danske kroner for den syv timer lange tur fra Singapore til Sydney.

Hvor der før var fast installeret 400 tv-skærme, så kan Scoot nu nøjes med langt færre ipads, da en del passagerer selv har ipads, tablets eller computere med. Og andre er for nærige til at betale for at leje en ipad og vælger derfor at fordrive tiden med en god bog eller lignende.

Scoot forventer senere i år at åbne ruter fra Singapore til Bangkok og Tianjin i Kina, ligesom ruter til Taiwan og Tokyo er på tegnebrættet.