Irsk luftfartshumor fra Ryanair

Ryanair indrykkede i fredags en stor annonce i den norske tabloid-avis VG, hvor den norske statsminister Jens Stoltenberg blev spiddet i forhold til sine holdinger til det irske lavprisflyselskab.

Tonen har ofte være uforsonlig fra Ryanair i forhold til SAS. Nu har det irske lavprisflyselskabs kritik af SAS nået nye højder – eller sit absolutte lavpunkt – afhængig af hvilke øjne, der ser på det.

Ryanairs nye angreb på SAS er samtidig et angreb på den norske statsminister Jens Stoltenberg. For et par uger siden sagde Stoltenberg fra det norske storings talerstol, at han aldrig har fløjet med Ryanair, og at han aldrig kommer til det. Flere andre norske ministre har også offentligt udtalt, at de har fortrudt, at de har fløjet med Ryanair. Årsagen er danske og norske mediers nylige afdækning af arbejdsforholdene i Ryanair baseret på et interview med to tidligere Ryanair-kabineansatte.

De norske politikeres stillingtagen til arbejdsvilkårene hos Ryanair har skabt stor debat i Norge, hvor arbejdstagerorganisationen Parat truer med en retssag. Det vil muligvis kunne skade Ryanairs aktiviteter i Skandinavien. Som modsvar indrykkede Ryanair i fredags en annonce i den norske tabloid avis VG,.

Genkendelig retorik
Under overskriften “Hvilket selskab flyver Jens Stoltenberg med?“ forsøgte Ryanair at afdække selskabets syn på forskellene til SAS. Retorikken fra det irske lavprisflyselskab er velkendt. SAS har høje billetpriser med brændstolftillæg, og det skandinaviske selskab strejker ofte. Herudover hævder Ryanair i annoncen, at SAS har skåret lønningerne med 17 procent, nedlagt 6.000 arbejdspladser og reduceret trafikken i Norge.

Dette skulle være i modsætning til Ryanair, der selv hævder at have lave billetpriser uden brændstoftillæg, at være strejkefri samt at have skabt 1.000 arbejdspladser og fremgang i trafikken til Norge. Herudover understreger Ryanair, at man netop har hævet lønningerne med 10 procent.

“Det er vrøvl fra ende til anden. SAS nedlægger ikke 6.000 arbejdspladser. Det er korrekt, at jordpersonalet ikke længere skal være en del af selskabet, men det gør vi for at forberede os til ny vækst,“ siger informationschef Knut Morten Johansen fra SAS i Norge til den norske netavis NA24.

Advarer mod indblanding
Ryanairs topchef Michael O´Leary indkaldte i sidste uge til et pressemøde i Rygge Moss Lufthavnen, hvor Ryanair har sin norske base. Her sagde Ryanair-bossen:

“Jeg synes, at det er tåbeligt af en hvilken som helst statsminister at involvere sig i en konflikt, som han ikke ved noget om, men det står ham frit at sige, at han aldrig har fløjet med Ryanair, og at han aldrig vil komme til det. Han burde dog fortælle, hvorfor han har den holdning.“

I Ryanair-annoncen er det et foto af statsminister Jens Stoltenberg, og annoncen slutter af med følgende opfordring: “Undgå Jens Stoltenberg – flyv Ryanair.“

Den norske statsminister ønsker dog ikke at kommentere annoncen.

“Jeg kommer ikke til at bidrage med at optrappe konflikten i denne sag. Men jeg tror, at det er klogt, at juristerne og eventuelt domstolene i stedet håndterer den varslede arbejdsretssag mod flyselskabet,“ sagde Jens Stoltenberg i fredags til norske TV2.