Jordskælv under islandsk vulkan

I weekenden advarede de islandske myndigheder om, at Bardarbunga-vulkanen var tæt på at gå i udbrud og et jordskælv blev registreret. Siden blev beredskabsniveauet skruet ned.

Det løb uden tvivl koldt ned ad ryggen på en lang række personer i luftfartsindustrien, da Islands meteorologiske institut lørdag gik op i rødt niveau – det højeste trin på skalaen med sandsynligheden for et udbrud fra Bardarbunga-vulkanen. Et udbrud er meget sandsynligt eller allerede i gang. Sådan lyder de islandske meteorologers definition på det røde alarmniveau.

Omkring midnat natten mellem lørdag og søndag registreredes et jordskælv på 5,3 på Richter-skalaen. Det er det kraftigste jordskælv i de omkring 10 dage, hvor Bardarbunga-vulkanen for alvor har rørt på sig.

I den periode har frygten for et udbrud i stil med vulkankollegaen Eyjafjallajökull i 2010 lagt sig som en dyne over hele rejse- og luftfartsindustrien. Dengang var en sky af aske fra asken medvirkende til at store dele af europæisk luftrum var lukket i op til 10 dage.

Søndag eftermiddag valgte meteorologerne og geologerne på Island så at skrue ned til orange alarmniveau. Det betyder, at en vulkan viser forhøjet eller stigende aktivitet med øget fare for et egentligt udbrud. Niveauet lige under rødt på islændingenes fem-trins alarmskala.

Faren for et udbrud og store askeskyer i luftrummet over Atlanten, USA og Europa er dog langt fra ovre. Alle andre vulkaner på Island er nemlig på det næstlaveste grønne niveau.